usamv_cluj_.jpgUniversitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară le va oferi tinerilor săi studenţi şi absolvenţi posibilitatea de a-şi forma şi dezvolta deprinderi antreprenoriale, prin proiecte derulate în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POS-DRU), a afirmat prof. univ. dr. Nicolae Sabău de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

”Roadele unei cercetări ştiinţifice pot fi legate de producţie prin contribuţia unor antreprenori care au deprinderea de a face ca aceste rezultate să fie căutate pe piaţă. Este adevărat că sunt cercetători care sunt şi buni antreprenori, dar nu este o regulă”, susţine profesorul clujean.
Potrivit acestuia, în Programul Operaţional Sectorial de Creştere a Competitivităţii Economice (POS-CCE) al Comunităţii Europene există o componentă de finanţare numită SPIN-OFF.


„Prin acest instrument, idei ale activităţii de cercetare sunt preluate de Întreprinderi Mici şi Mijlocii (IMM-uri) create în jurul universităţilor. Instituţia de învăţământ superior vine cu rezultatele unor cercetări, cu brevetul unei idei inovatoare, iar IMM-ul, care este o societate orientată către producţie şi vânzare, ştie cum să facă să rezulte din cercetare un produs cu căutare pe piaţă”, arată prof. dr. Nicolae Sabău.


El spune că, din păcate, în acest moment, în România sunt puţine aplicaţii pe SPIN-OFF-uri, dar este convins că numărul lor va creşte în următorii ani. Universitarul clujean subliniază că USAMV îi învaţă pe studenţi să fie foarte buni ingineri horticoli, medici veterinari şi agronomi, oferindu-le şi în prezent unele noţiuni despre munca antreprenorială, cum se obţin fondurile europene, sau cum se deschide o societate privată, însă din 2011 pe aceste componente formative se va pune un accent mai mare. USAMV a deschis, în acest an, propriul Birou de Proiecte Europene, în scopul atragerii de fonduri comunitare, primul proiect selectat pentru finanţare, la Bruxelles, fiind cel de înfiinţare a Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei (ICHAT), în valoare de 45 de milioane de euro. Biroul derulează, la ora actuală, trei programe în valoare de 62 milioane de euro prin POS-CCE şi opt proiecte totalizând 35 milioane de euro prin POS-DRU. Totodată, sunt în curs de evaluare un proiect POS-CCE, cu un buget de 5 milioane de lei, şi trei în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în valoare de 22 de milioane de lei. AGERPRES