Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România se opune vehement oricărei intenţii de a se restrânge accesul studenţilor la decizie prin reducerea procentului de 25% reprezentanţi ai studenţilor în toate forurile decizionale din universităţi.

În acest sens, Organizaţia Europeană a Studenţilor (ESU), federaţia europeană care reprezintă peste 11 milioane de studenţi, vine in sprijinul studenţilor români. Astfel, în urma unei moţiuni adoptate în unanimitate de către organizaţiile membre (45 de federaţii naţionale) ESU prezintă poziţia studenţilor din Europa vis-à-vis de această problemă gravă care atacă principiile europene pe educaţie şi solicită tuturor actorilor găsirea unei soluţii.

„În acest context, ESU se opune vehement oricărei reduceri a dreptului studenţilor de a participa în guvernanţă. Considerăm, prin urmare, că este important ca factorii de decizie să asigure o bună reprezentare a studenţilor, fără niciun fel de reducere a procentului deţinut anterior, în corpuri de luare a deciziilor, corpuri executive şi în structuri responsabile de alegerea conducerii institiuţiilor, în toate nivelurile universităţii.”

„Le reamintim factorilor de decizie din România că studenţii sunt recunoscuţi ca un agent de maximă importanţă în progresul sistemelor de educaţie şi că este esenţial ca ei să fie văzuţi şi trataţi ca parteneri nu doar în declaraţii, ci şi în accesul la luarea deciziilor.
Cerem, prin urmare, găsirea de căi pentru respectarea angajamentelor pe care România şi le-a asumat în faţa studenţilor săi şi a principiului reprezentării comunităţii academice, care a stat tot timpul la baza Învăţământului Superior din Europa.„ -Organizaţia Europeană a Studenţilor


“Este inadmisibil într-un stat European cu pretenţii, să nu se ţină cont de principii setate la nivel European şi recunoscute de către toţi miniştrii educaţiei. Este anormal ca în 2010, studenţii încă să lupte pentru drepturi fundamentale în universităţi. Reprezentăm 90% din comunitatea academică şi suntem cei care se gândesc cu adevărat la interesele şi nevoile studenţilor din România. Este dreptul nostru să ne putem exprima opinia şi să putem influenţa deciziile care ne afectează în mod direct şi concret pe noi, studenţii.” Daniela Alexe – Preşedinte ANOSR


Pentru a citi întreaga declaraţie a Organizaţiei Europene a Studenţilor, vă rugăm accesaţi http://www.anosr.ro/images/stories/pozitii/esu_on_romanias_student_participation_ro.pdf sau o puteţi găsi ataşată în e-mail.