Studenţii de la universităţile de stat din Iaşi au intrat, miercuri, în grevă japoneză, în semn de nemulţumire faţă de subfinanţarea învăţământului superior şi, totodată, pentru a-şi arăta solidaritatea faţă de protestele profesorilor.

De la primele ore ale dimineţii, studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” au intrat la cursuri având banderole albe la mână. Revendicările lor vizează creşterea alocaţiei bugetare pe student echivalent, a subvenţiei cămine-cantine, a fondului de burse – implicit creşterea celor sociale, cât şi de oferirea de către universităţi a serviciilor de consiliere şi orientare în carieră de calitate.

Studenţii Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţei au anunţat că se vor alătura protestelor profesorilor, iar în cazul în care demersurile vor rămâne fără rezultat, vor recurge la manifestări de protest de amploare. „Aceste acţiuni au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra faptului că efectele subfinanţării educaţiei sunt resimţite de către studenţi”, a spus Andreea Ursu, preşedintele Asociaţiei Societatea Pentru Psihologie.

În grevă japoneză se află şi studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, cât şi cei de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.

De asemenea, studenţii şi masteranzii suceveni au intrat, miercuri, la cursuri cu banderole albe pe braţ, inscripţionate cu ”6% pentru educaţie”, în semn de solidaritate cu greva japoneză iniţiată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), a declarat preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS), Bogdan Viţelariu.

Preşedintele ASUS a spus că şi studenţii suceveni doresc alocarea unui procent de 6% din PIB pentru educaţie, creşterea finanţării pentru învăţământul superior, creşterea subvenţiei pentru cazarea în căminele studenţeşti şi pentru cantină, dar şi creşterea fondului de burse. Viţelariu a anunţat că face demersuri obţinerea autorizaţiei de la primărie pentru că, pe 13 noiembrie, este programat un marş pe traseul Universitatea ”Ştefan cel Mare” – Prefectura Suceava, urmat de un protest în faţa Palatului Administrativ. AGERPRES