Studenţii Universităţii Politehnica Bucureşti se situează pe locul doi în lista participanţilor la Google Summer of Code, un program pe care Google l-a derulat la nivel global, în peste 150 de universităţi, selectând anual peste 1.000 de studenţi. Tinerii români care au participat la acest program sunt în mare parte studenţi ai Facultăţii de Automatică şi Calculatoare.

Managerul de program Google Summer of Code, Carol Smith, a decernat joi o distincţie de participare Universităţii Politehnica Bucureşti, în cadrul unei conferinţe prilejuite de marcarea a zece ani de participare românească la GSoC. Smith a făcut şi o prezentare generală a programului Google Summer of Code, arătând că studenţii au putut aplica programe proprii care au fost apreciate de companie.

„Programul este unul destinat încurajării studenţilor din universităţi să participe la dezvoltarea surselor de software. Programul a acceptat în acest an cu 10% mai mult studenţi decât în anii precedenţi. El oferă studenţilor mai multă experienţă pentru a genera scenarii de dezvoltare şi ţinta este de a oferi tuturor mai multe informaţii. Studenţii pot lucra de acasă şi capătă experienţă în a lucra cu compania”, a mai spus Carol Smith.

Rectorul UPB, George Darie, a apreciat acest gen de programe, subliniind că pentru studenţii din Politehnică ele au devenit „tradiţionale”. „Este clar că există o apropiere între Google şi Politehnica şi acest lucru se datorează vouă, studenţilor. Vreau să vă felicit, dragi studenţi, trebuie să fiţi exigenţi cu dvs şi ceilalţi”, a spus Darie.

Dan Bulucea, reprezentant al Google România, a afirmat că studenţii din UPB participă la manifestări periodice organizate de Google. „Legătura noastră cu Google este una de lungă durată. Suntem foarte onoraţi că suntem azi aici, este o competiţie care se organizează periodic.(…) Sunt nenumărate companii la nivel global care au un top care sunt premiaţi şi arată că proprietatea intelectuală este promovată. Avem capacităţi să creăm valoare apreciată la nivel global. Google Summer a ajuns la 10 ani şi UPB este pe locul trei în lume cu numărul de studenţi participanţi. Vă mulţumesc pentru cum lucrăm împreună, pentru a deschide căi în România”, a spus Bulucea.

Vicepreşedintele Senatului UPB Nicolae Ţăpuş a precizat că participarea studenţilor români la Google Summer arată că aceştia sunt la fel de bine pregătiţi ca cei din Europa şi America.
„Sunt laboratoare în lume în care se vorbeşte româneşte, aşteptăm ca Google să facă un laborator de cercetare şi în România”, a afirmat Ţăpuş.

Şi ministrul delegat pentru Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a apreciat în intervenţia sa rolul profesorilor şi studenţilor din UPB. „Suntem recunoscuţi peste tot în lume. Facultatea de Automatică şi Calculatoare a ars nişte etape de afirmare. (…) Anul acesta am reuşit să facem un pas determinant pentru industrie, am mărit numărul de beneficiari de la 5 la 14 specializări şi e prima etapă pentru o nouă abordare. România performează în domeniul IT şi şansa e să facem şi inovare. Vă invit să facem proiecte”, a afirmat Costoiu.

În anul 2013, Universitatea Politehnică din Bucureşti s-a situat pe locul doi între toate universităţile din lume din punctul de vedere al numărului de studenţi selectaţi pentru GSoC. Studenţii selectaţi în GSoC sunt angajaţi în diferite proiecte de dezvoltare software open source, fiind răsplătiţi cu o bursă.

Pentru a aniversa a 10-a ediţie, Google a decis creşterea cu 10% a valorii bursei acordate studenţilor, ajungând la 5.500 dolari. „Am lucrat la programul Google KDE Marble în care am făcut o aplicaţie care permite sincronizarea datelor între dispozitive (calculatoare, telefoane, laptopuri). Am aplicat şi am fost selectat. Am lucrat o perioadă de trei luni şi am dobândit experienţă, dar şi satisfacţii financiare”, a mărturisit Andrei Duma, student la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

Despre acest proiect, şi Alexandru Ţifrea, de asemenea student la Automatică şi Calculatoare, a declarat că reprezintă un pas foarte bun pentru a începe cariera. „Am lucrat la programul CGAL de geometrie computaţională şi am extins proiectul pentru a genera puncte aleatorii într-o serie de figuri şi corpuri geometrice. Am dobândit o experienţă tehnică, dar şi culturală. Poţi aplica dacă ai cunoştinţe minime de programare. Este un pas foarte bun de a începe cariera”, a susţinut tânărul student. AGERPRES