Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) au condamnat un proiect de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, în sensul „permiterii campaniei electorale în unităţile de învăţământ”.

„Este bine cunoscut faptul că este interzisă realizarea unei campanii electorale în şcoli sau universităţi. Sau, mai bine zis, era, deoarece un nou proiect de lege doreşte schimbarea acestui aspect, modificare dur criticată de către principalii actori ai acestor instituţii. Astfel, CNE şi ANOSR, reprezentanţii legitimi ai elevilor, respectiv ai studenţilor la nivel naţional, condamnă sever proiectul de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, în sensul permiterii campaniei electorale în unităţile de învăţământ. Încălcând prevederi fundamentale enunţate în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care stipulează independenţa faţă de doctrine politice şi interdicţia activităţilor de natură politică în unităţile de învăţământ, acest proiect de lege le exclude tocmai pe acestea de pe lista locurilor unde propaganda de acest fel este interzisă, motiv pentru care tragem un semnal de alarmă ferm”, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR.

În opinia celor două organizaţii, este inacceptabil ca, după ani „de luptă” pentru delimitarea unităţilor de învăţământ faţă de mediul politic, să se propună permiterea activităţilor de propagandă electorală tocmai în locurile unde sunt formaţi copiii şi tinerii.

ANOSR şi CNE consideră că proiectul „ignoră unul dintre pilonii” unui sistem de învăţământ calitativ, şi anume distanţarea mediului educaţional faţă de cel politic.

Semnatarii comunicatului de presă susţin că propunerea legislativă „încurajează”, prin conţinutul său, „introducerea persuasivă a doctrinelor” politice în comunitatea şcolară şi universitară, fapt care nu poate atrage după sine altceva decât perturbarea procesului instructiv-educativ şi muşamalizarea adevăratelor probleme cu care se confruntă elevii şi studenţii din România la momentul actual.

„Se vorbeşte adesea despre impactul major pe care mediul de învăţare îl are asupra unui elev, însă de prea multe ori rămânem cu simple cuvinte. Comunitatea şcolară trebuie să fie una propice dezvoltării armonioase a tânărului, independentă de doctrine politice, prozelitism religios şi alte influenţe externe. Ne dorim ca principiile enunţate în Legea Educaţiei Naţionale să cântărească mai mult pentru clasa politică actuală, care să conştientizeze într-un final că acestea sunt indispensabile pentru un sistem educaţional sănătos”, a declarat preşedintele CNE, Ioana Băltăreţu.

„Faptul că ne complacem în această situaţie determină situaţii precum cea din prezent, în care Parlamentul României este pe cale să oficializeze intrarea unităţilor de învăţământ în arena electorală. Destul e destul. Poate că este momentul în care să reflectăm mai mult la cât de dăunătoare este politizarea sistemului educaţional din România şi să spunem stop!”, a afirmat, la rândul său, preşedintele ANOSR, Marius Deaconu, potrivit comunicatului.

Senatori PSD şi ALDE au depus în Parlament o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, care stabileşte amenzi majorate pentru încălcarea unor prevederi ale legislaţiei electorale, permiterea campaniei electorale în şcoli şi susţinerea, prin semnătură, de către un alegător a mai multor candidaturi. AGERPRES