Studentii solicita PE cresterea bugetului pentru studiul in strainatate

esu_logo.jpgEuropean Students Union , impreuna cu Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, au salutat, vineri, intr-un comunicat de presa, decizia Parlamentului European privind cresterile de subventii acordate studentilor Erasmus, si au solicitat membrilor viitorului Parlament European sa sprijine egalitatea de sanse in domeniul invatamantului superior, corectitudinea si nediscriminarea, un sistem de invatamant superior considerat si finantat “ca un bun public”, fara taxe scolare.

“Ne dorim cresterea bugetului pentru mobilitate si pentru programul de invatare continua, parteneriat cu Comisia Europeana, cu scopul de a crea stimulente care vor permite Europei sa asigure echilibrat 20% din intrarile si iesirele de mobilitate pentru studenti in cadrul EHEA pana in anul 2020, sprijin pentru schemele ce faciliteaza o echitate reala in sensul unui sistem de invatamant superior pentru toti, nu doar pentru unele categorii privilegiate, sprijin pentru o Carta a Drepturilor Studentesti, cresterea vocii studentesti in cadrul Parlamentului European”, se arata in comuncat.

Totodata, reprezentantii celor doua organizatii considera ca Parlamentul European ar trebui sa isi foloseasca puterile bugetare pentru a majora investitiile in programul de invatare continua la nivelul UE si in actiunile educationale specifice ce deriva din acesta, in special programul Erasmus, si pentru un supliment financiar, oferind astfel un sprijin mai bun mobilitatilor.

“Trebuie sa se produca o schimbare in programul Erasmus, astfel incat acesta sa devina un sistem pentru furnizarea de suport complet pentru studenti mobili la toate nivelurile de invatamant tertiar (licenta, masterat si doctorat), nu doar un instrument de asistenta financiara a mobilitatii. Invatarea continua este un instrument financiar comunitar care s-a dovedit a fi eficient si de succes. O crestere a bugetului programului ar fi fara indoiala una dintre cele mai eficiente metode de a imbunatati in continuare sistemele de educatie si de training in intreaga Europa. Facem apel catre noul Parlament European pentru a solicita Comisiei Europene oferirea de stimulente reale pentru a obtine un procent echilibrat de 20% mobilitati studentesti de intrare si de iesire, pana in anul 2020. Acest lucru inseamna ca fiecare al cincilea student ar trebui sa realizeze o perioada semnificativa de studiu academic in strainatate”, sustin studentii. Studentii mai solicita eliminarea vizelor si a permiselor de munca.