Studentii suceveni vor beneficia de mai multe locuri subventionate de stat in viitorul an universitar.

Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava isi va prezenta, sambata si duminica, oferta educationala pentru anul academic 2009 – 2010, in cadrul Targului educational. Aici fiecare facultate va avea un stand de prezentare a ofertei proprii, iar vizitatorii vor putea obtine si informatii sau consultatii in legatura cu toate probleme care ii intereseaza.

Institutia academica suceveana pune la dispozitia candidatilor circa 4.000 de locuri la studii de licenta, invatamant de zi si invatamant la distanta, cifra aprobata, marti, de Senatul Universitatii. Comparativ cu anul trecut, se remarca o crestere a numarului de locuri subventionate, de la 878 la 928, si o scadere la cele cu taxa, de la 1.922 de locuri anul acesta la 2.392 in anul precedent. Cele mai multe locuri fara taxa, 163, sunt la Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor, urmata de Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica – 150 de locuri, Mecanica, Mecatronica si Management – 132 de locuri, Istorie – Geografie si Litere si Stiinte ale Comunicarii – 120, respectiv 121 locuri, Inginerie Alimentara – 86 locuri, Educatie Fizica si Sport, Silvicultura si Stiinte ale Educatiei, cate 52 de locuri.

Zece din totalul locurilor bugetate sunt pentru candidatii de etnie roma. Cele mai multe locuri cu taxa – 700 – sunt la Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica, urmata de Facultatea de Istorie-Geografie cu 400 locuri. Invatamantul la distanta (ID) beneficiaza pentru anul academic viitor de 960 de locuri cu taxa, mai mult cu 185 fata de anul trecut, iar pentru continuarea studiilor au fost alocate 295 de locuri cu taxa. Mai sunt 15 locuri pentru cei care vor sa urmeze o a doua facultate.

In anul academic urmator sunt 580 de locuri bugetate la cursurile de masterat, alte 1.676 fiind prevazute la taxa, cifra mai mare cu peste 100 comparativ cu anul anterior. De asemenea, sunt 30 de locuri fara taxa si 78 de locuri cu taxa la studiile de doctorat.

Candidatii de origine romana proveniti din Republica Moldova, precum si diaspora beneficiaza de locuri in cadrul universitatii sucevene. Candidatii din Republica Moldova care au absolvit liceul in Romania vor beneficia de sase locuri cu bursa la studiile de licenta, iar romanii din diaspora au la dispozitie 42 de locuri cu bursa si cinci locuri fara bursa. Totodata, acestia vor beneficia de 15 locuri la studiile de masterat, dintre care sase fara bursa, iar la doctorat, pentru candidatii de origine romana din diaspora, sunt patru locuri cu bursa si unul fara bursa.