Studenţii UMF “Carol Davila” vor începe joi noul an universitar

umf_bucuresti.jpgStudenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, dintre care 1.414 “boboci”, vor începe, joi, noul an universitar. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior, la ceremonia de deschidere a noului an universitar, ce va avea loc începând cu ora 9,00, vor fi prezenţi rectorul Ioanel Sinescu, preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

“Istoria celor 158 de ani de la înfiinţarea şcolii de medicină din ţara noastră se poate defini doar prin mărturiile marilor personalităţi care s-au format aici şi şi-au pus amprenta în cercetarea ştiinţifică medicală mondială. C.I.Parhon, Ion Cantacuzino, Toma Ionescu, Ion Juvara sau George Emil Palade (laureat al Premiului Nobel) sunt doar câţiva dintre marii oameni de ştiinţă care au dus România şi Universitatea de Medicină din Bucureşti în elita mondială a medicinei. Toate acestea nu pot decât să ne oblige să continuăm cu aceeaşi abnegaţie munca şi dăruirea acestor corifei pentru cercetarea ştiinţifică şi, mai ales, practica medicală”, a transmis rectorul UMF “Carol Davila”, acad. Ioanel Sinescu, citat în comunicatul de presă.

Promoţia din anul universitar 2015-2016 va purta numele marelui savant Ion Cantacuzino, medic şi microbiolog, fondator al şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală. “Dacă vrei ca viitorul să fie credibil, pune în el şi trecutul, spunea marele regizor şi scenarist american Stanley Kubrick, iar această memorabilă cugetare sper să fie un punct de referinţă pentru promoţia 2015-2016 în desăvârşirea sa profesională cu atât mai mult cu cât va purta numele marelui savant Ion Cantacuzino”, a punctat rectorul UMF.

Promoţia anului universitar 2014-2015 (1.389 de absolvenţi licenţiaţi) a purtat numele reputatului medic Ion Juvara, prieten şi coleg de promoţie cu George Emil Palade. Profesorul Ion Juvara a fost o personalitate prodigioasă a chirurgiei româneşti. În cursul anului universitar, familia acestuia împreună cu Colegiul director al UMF “Carol Davila” din Bucureşti, au dezvelit în semn de recunoştinţă bustul marelui profesor, ce a fost aşezat în Holul de Onoare al universităţii alături de alte personalităţi marcante intrate în istoria medicinei româneşti.

În prezent, prin cele patru facultăţi ale sale, Medicină Generală, Medicină Dentară, Farmacie, împreună cu Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală – acreditată provizoriu, UMF “Carol Davila” şcolarizează numai în cadrul ciclului de studii universitare de licenţă un număr de 9.917 studenţi.
De asemenea, peste 1.600 de cadre didactice asigură pregătirea unui număr considerabil de cursanţi aflaţi la studii de licenţă, de masterat, de doctorat, de pregătire postuniversitară sau de educaţie medicală continuă. La cursurile postuniversitare, la 1 ianuarie 2015 s-au înscris 4.712 rezidenţi (medicină, medicină dentară şi farmacie), 150 de masteranzi şi 1.486 de doctoranzi.

În 1857, Carol Davila, în colaborare cu Nicolae Kretzulescu, înfiinţează Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină şi farmacie din ţară a fost, încă de la început, recunoscută în Franţa şi Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori. AGERPRES