ifrim_mircea.jpgSusţine Acad. Mircea Ifrim, secretar general al Academiei de Științe Medicale din România, cadru didactic al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad. “În ultima vreme, ultimii trei-patru ani, calitatea studenților s-a ridicat foarte mult. Sunt surprinzătoare notele de 10 care sunt tot mai multe și avem documentele scrise pe baza cărora pot fi verificate. Nu sunt date din indulgență, ci pe cunoștințele acumulate de studenți. Ceea ce m-a bucurat și mai mult este că nu vorbesc așa numai despre studenții români, ci și despre studenții străini de la secția de limbă engleză și de limbă franceză”, declară Acad. Mircea Ifrim referitor la studenţii UVVG.

– Domnule Academician Mircea Ifrim, la sfârșitul anului trecut ați fost decorat, prin decret prezidențial, semnat de președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, cu Ordinul Național “Steaua României”. Ce ne puteți spune despre această distincție?

– Este cea mai înaltă decorație a României, înființată încă din anul 1877, odată cu Războiul de Independenţă. Ea reprezintă, după cum este scris în Decret, recunoașterea unei activități ştiinţifice de către președintele României, Traian Băsescu și de către primul ministru Victor Ponta, care contrasemnează acest Decret. Pentru mine a fost o surpriză deosebit de plăcută, în sensul că această recunoaștere consacră activitatea pe care o desfășor de peste 50 de ani în domeniul medical. În acelaşi timp, fiind cadru didactic al Universității de Vest “Vasile Goldiș” încă din anul 1994 și participând la nașterea acestei Universități independente, Universitatea Ecologică, consider că această distincție nu este ceva absolut personal, ci este legată și de activitatea pe care am dus-o în cadrul Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, unde am beneficiat de toate condițiile pentru a putea desfășura cercetare ştiinţifică și o activitate fructuoasă cu studenții. Vă spun cu toată sinceritateaUniversitatea de Vest “Vasile Goldiş” îşi are partea ei în recunoașterea acestor merite.

– De când colaborați cu Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad?

– Conduc disciplina de anatomie încă din anul 1994, la patru ani după fondarea Universității de Vest “Vasile Goldiş”. M-am ataşat mult de Universitate și de activitatea de cercetare şi didactică, care nu este ușor de făcut, în condițiile în care am fost şi președintele Comisiei de Sănătate a Parlamentului timp de 8 ani de zile. Actualmente sunt conducătorul de facto al Academiei de Științe Medicale, fiind secretar general al acestei Academii. Lucrurile sunt complexe, dar în acelaşi timp îmi face mare plăcere să fac parte din corpul academic al Universităţii de Vest “Vasile Goldiș”, care este o instituție unde se dezvoltă cadre medicale bine pregătite.Se face o activitate de cercetare ştiinţifică deosebită în cadrul Institutului de Științe ale Vieții, unde fac parte din consiliul ştiinţific alături de dl. președinte al Universităţii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, reprezentantul Academiei de Ştiinţe Medicale în cadrul Institutului. Domnul preşedinte Aurel Ardelean este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din anul 1994, iar eu sunt din anul 1991. În ceea ce privește, Institutul de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul Universității de Vest “Vasile Goldiș”, acesta este dotat cu două microscoape electronice cu ultracentrifuge şi este acreditat pe platforma Academiei de Științe Medicale a României.

“Colaborarea cu președintele Universității, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a fost una dintre cele mai fructuoase”

– Cum ați colaborat în această perioadă cu dl. președinte prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”?

– Colaborarea mea cu președintele prof. univ. dr. Aurel Ardelean a fost şi este una dintre cele mai fructuoase și oneste, fiind un om care a manifestat întotdeauna deschidere. Am adus cadre de valoare și îl avem acum pe doctorul în anatomie Hațeganu, care este o personalitate cunoscută la nivel mondial, doamna dr. Stănescu care este o persoană deosebită, dr. Cris Precup, doamna dr. Frandeș, oameni de valoare pe care nu i-aș fi putut aduce, decât dacă aveam sprijinul total al conducerii Universității și al rectorului fondator, președintele Universității, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

– Care este relația de colaborare cu doamna rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci?

– Cu doamna rector am o colaborare excelentă, întrucât o cunosc din vremea în care a debutat ca şi cadru didactic. Este opersoană deosebită, care înțelege problemele învățământului medical. De câte ori am avut probleme legate de disciplina de anatomie, activitatea de cercetare, sau colaborarea cu Academia de Științe Medicale, am găsit o deschidere și o înțelegere deosebită, fapt pentru care am o stimă și o considerație deosebită pentru dânsa.

– De-a lungul timpului, prin mâna dumneavoastră au trecut numeroase generații de studenți. Ce părere aveţi despre studenții Universității de Vest “Vasile Goldiș”?

– De la bun început, studenții Universității “Vasile Goldiș” n-au fost cu nimic mai prejos decât studenții altor universități. Cel puțin la disciplina mea.Notele se distribuie în aceleași procente ca și în cazul studenților de la alte universități. Ce pot să vă spun este că, în ultima vreme, ultimii trei-patru ani, calitatea studenților s-a ridicat foarte mult. Sunt surprinzătoare notele de 10 care sunt tot mai multe și avem documentele scrise pe baza cărora pot fi verificate. Nu sunt date din indulgență, ci pe cunoștințele acumulate de studenți. Ceea ce m-a bucurat și mai mult este că nu vorbesc așa numai despre studenții români, ci și despre studenții străini de la secția de limbă engleză și de limbă franceză. Într-adevăr, noi le-am pus la dispoziție manuale scrise în limba țărilor din care provin și sunt puține universităţi care şcolarizează studenți străini au reușit să facă acest lucru. Noi, la anatomie, dar și la biologie celulară, avem cărţi traduse atât în limba franceză, câtşi în limba engleză. De asemenea, lucrările practice se desfășoară foarte bine, deoarece a fost achiziționat echipament modern, care ajută foarte mult procesul de disecție, iar demonstrațiile se pot face mai bine, așa încât aș spune că suntem este o universitate, unde seriile de studenţisunt foarte bine pregătiţi. Avem o bază materială foarte bună, cu săli de disecție, mese de disecție, planșe, manuale, aparatură modernă, toate cu colaborarea dlui. Președinte, prof. univ. dr. Aurel Ardelean și a doamnei Rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci. Nivelul cunoştinţelor acumulate de absolvenţii noştri este la fel cu cel al universităților de tradiție din România.

– Ați absolvit Facultatea de Medicină cu media generală 10. Mai sunt studenți care să termine cu media generală 10?

– Sunt absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din Bucureşti cu media generală 10 (zece), şef de promoţie, însă cred că avem şi noi astfel de studenţi. Nu am făcut o urmărire din acest punct de vedere, dar uitându-mă în carnetele de student, am văzut că mai există studenți care obțin numai note de 10.

“Fiecare este important la locul lui”

– Ați fost deputat în Parlamentul României pentru două mandate. Ce ne puteți spune despre activitate dumneavoastră parlamentară?

– Nu am făcut o activitate de partid în cadrul Parlamentului, ci am fost ambasadorul lumii medicale. De multe ori, eram întrebat din ce partid fac parte și răspundem că sunt din “Partidul Sănătății”. Am scris de curând o carte autobiografică -”Navigând pe furtună”, din care rezultă activitatea mea profesională și parlamentară. Am făcut foarte multe legi care sunt apreciate, cum ar fi Legea Medicinei Complementare, Legea profesiunii de medici și a echivalării în Uniunea Europeană, am oprit privatizarea Spitalului “Fundeni” şi a Fabricii de Antibiotice Iași, care este de o importanță strategică națională. Consider că mi-am făcut datoria în calitate de ambasador al lumii medicale și al sănătății umane în cadrul Parlamentului României.

– Ați elaborat peste 30 de legi din care 16 au fost promulgate, lucru extrem de important.

– Eu nu sunt de acord cu parlamentarii care se află sub urmărire penală, cu cei care nu iau cuvântul și nu fac nici o lege. Cred că societatea română se va maturiza din acest punct de vedere și va ajunge să aibă spiritul civic necesar. După părerea mea, pentru a fi în Parlament, trebuie să ai, în primul rând, o autoritate pe care ți-o dă cunoașterea profesiei, nu doar să fii figurant.