Studenţii Universităţii din Bucureşti au obţinut locul I la faza regională – 2017 Southeastern Europe Regional Contest (SEERC) – a celui mai prestigios concurs internaţional de programare pentru studenţi – ACM International Collegiate Programming Contest (ACM-ICPC) – desfăşurat la sfârşitul lunii octombrie (21 octombrie 2017), la Bucureşti şi Vinnytsia.

Potrivit unui comunicat de presă al UB, cu această realizare studenţii români au plasat România pe primul loc la nivel internaţional în clasamentul regional al concursului ACM-ICPC, format din statele din Sud-Estul Europei. Ultima performanţă regională a României a fost în anul 2004, când a ocupat primul loc în clasament.

Rezultatul obţinut de studenţii Universităţii din Bucureşti a calificat România la faza mondială a concursului ACM-ICPC, care se va desfăşura anul viitor, în perioada 15 – 20 aprilie 2018, la Beijing.

Cea mai bună clasare a unei echipe din România la faza mondială a concursului a fost obţinută tot de o echipă a Universităţii din Bucureşti, care a obţinut locul 4 în anul 1999.

Echipa Universităţii din Bucureşti a fost singura din concurs care a reuşit să rezolve 10 probleme de programare. Locul 2 a fost ocupat de o echipă a Universităţii Naţionale din Uzhgorod (Ucraina), cu 8 probleme rezolvate, iar locul 3 a fost ocupat de o echipă a Universităţii din Sofia (Bulgaria), cu 7 probleme rezolvate.

„Prin performanţa obţinută, echipa Universităţii din Bucureşti a surclasat echipele altor 10 universităţi din ţară, acestea fiind: Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, Academia Tehnică Militară, Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi, Universitatea Politehnică din Timişoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea ‘Transilvania’ Braşov şi Universitatea din Craiova”, afirmă sursa citată.

Universitatea din Bucureşti a fost reprezentată la faza regională a concursului internaţional ACM-ICPC de 3 echipe, formate din studenţi ai Facultăţii de Matematică şi Informatică. Echipa clasată pe locul I a fost compusă din Andrei Popa (anul I), Alexandru Velea (anul II) şi Lucian Bicsi (anul III), aceştia fiind coordonaţi de Mihai Calancea.

Tot la ediţia SEERC 2017, Universitatea din Bucureşti a obţinut numeroase alte performanţe. Celelalte două echipe participante ale UniBuc au ocupat şi ele un loc în clasament, fiind poziţionate pe locurile 14 şi 19.

La ediţia SEERC din acest an au participat 87 de echipe, reprezentând 44 de universităţi din Bulgaria, Cipru, Grecia, Israel, Republica Moldova, Muntenegru, FYR of Macedonia, România, Serbia, Turcia şi Ucraina, calificate în urma concursurilor naţionale.

Concursul ACM International Collegiate Programming Contest, organizat sub egida Association for Computing Machinery (ACM) din Statele Unite, se desfăşoară anual, începând din 1977, în 4 etape (la nivel de universitate, naţional, regional şi mondial). Universităţile din România participă la acest concurs începând din anul 1995. AGERPRES