Sute de cadouri şi obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte au ajuns în comunităţile sărace din judeţ, cu sprijinul voluntarilor Institutului Bucovina, studenţi la specializarea Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.

Potrivit unui comunicat al universităţii, şase studenţi au sprijinit, în ultimele luni, implementarea unor proiecte de incluziune socială, iniţiate de Institutul Bucovina în comunităţile sărace din judeţ.

Voluntarii s-au deplasat de mai multe ori, în perioada octombrie – decembrie, împreună cu specialiştii Institutului Bucovina, în cătunul Ţâmpoceni din comuna Păltinoasa, unde au vizitat şi completat anchete sociale pentru 75 de familii în grija cărora se află aproximativ 190 de copii.

„Când am început practica în acest Institut nu ştiam sigur ce o să facem, dacă o să ajutăm cu adevărat pe cineva. Dar, după ce am ajuns în cătunul Tâmpoceni, m-am ataşat de copilaşi. Unii se jucau, lucrau în gospodărie, alţii ne ajutau pe noi. Cunoşteau fiecare casă, copil, detaliu. Eram două voluntare care culegeam informaţii şi parcă nişte eroi în ochii micuţilor. Ne-am împrietenit cu toţii”, a povestit, în comunicatul de presă, studenta Anamaria Boca.

În teren, voluntarii au colectat date despre situaţia familiilor şi condiţiile de trai, centralizându-le ulterior la sediul Institutului Bucovina.

Acolo unde informaţiile nu erau disponibile, au fost trimise solicitări către autorităţile publice, pentru completarea şi finalizarea dosarelor. În urma analizei datelor, s-a stabilit care sunt nevoile copiilor din comunitate, în special cele ale şcolarilor. În privinţa acestora, prioritatea este prevenirea abandonului şcolar, mai accentuat în perioada pandemiei.

După această etapă de colectare, cei 6 voluntari au continuat cu etapa de centralizare şi evidenţiere a nevoilor celor peste 190 de copii, însumate în cadrul proiectului „EN – POWER”, implementat de FONSS şi cofinanţat de Enel România.

Prin acest proiect s-a urmărit identificarea profilului consumatorilor de energie electrică vulnerabili din Regiunea de Nord – Est, care cuprinde şi judeţul Suceava.

„Din experienţa mea de teren, am văzut o imagine clară a lipsurilor acestor copii, cauzate de problemele pe care le au. Mi-a plăcut foarte mult că au fost primitori şi dornici să ne ajute în culegerea informaţiilor. Ei ştiu exact toate casele din sat”, a spus altă studentă, Anamaria Zugravu.

Printr-un alt doilea proiect, „EduGreen”, care a avut în vedere sprijinirea a 30 de şcolari din comunitate, voluntarii au achiziţionat obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte de iarnă potrivite fiecărui copil, lucru care nu ar fi fost posibil în lipsa informaţiilor colectate în teren. Mai mult, o parte dintre aceşti copii au acum acces şi la tablete, urmând să primească sprijin pentru a învăţa cum să le folosească.

Anul acesta, Institutul Bucovina a desfăşurat şi campania „Cadoul din Cutia de Pantofi”, aflată la a 7-a ediţie, un proiect de suflet, prin care sute de cadouri conţinând obiecte de îmbrăcăminte/încălţăminte, echipament şcolar, dulciuri şi jucării, împachetate în cutii de pantofi în culori festive, au fost colectate la sediul Institutului Bucovina.

Săptămâna trecută, voluntarii le-au împărţit copiilor din judeţ care trăiesc în medii defavorizate, aducând în casele acestora spiritul Crăciunului şi bucuria că de sărbători vor avea şi ei cadouri ca toţi ceilalţi copii.

În perioada următoare, voluntarii intenţionează să contacteze autorităţile publice pentru stabilirea unui set de măsuri de incluziune socială pentru comunităţile defavorizate şi aflate în situaţii de risc, care trebuie implementate de urgenţă. AGERPRES

 

Sursa foto: Facebook