studenti_greva.jpgStudentii dau Ministerului Educatiei termen pana pe 1 octombrie pentru dublarea bursele si pentru rezolvarea problemei locurilor in camine si a decontarii transportului, urmand sa intre in greva daca revendicarile nu vor fi solutionate, au spus reprezentantii Uniunii Studentilor.

Revendicarea privind bursele vizeaza majorarea bugetului alocat in acest scop astfel incat studentii sa primeasca, lunar, minimum 600 de lei.
Studentii mai vor ca ministerul sa se implice in rezolvarea problemei locurilor in camine, in special pentru eliminarea coruptiei la cazare. „Vrem sa fie facute publice numarul de locuri disponibile si de cereri, precum si numele celor care au primit camin”, mai spune George Paduraru.

Potrivit USR, in anul universitar 2008-2009, 40.000 de studenti ai facultatilor de stat, cu aproximativ 5.000 mai multi dacat anul trecut, nu vor avea locuri in camine.

In privinta decontarii abonamentelor de transport, studentii cer ca subventiile sa mearga direct la regia aferenta. „In prezent, studentii isi platesc abonamentele, apoi stau cate o zi la cozi infernale, ca sa-si primeasca banii inapoi. Si, de multe ori, banii acestia nu mai vin sau vin deodata pe mai multe luni”, mai spune liderul USR.

Daca Ministerul Educatiei nu va rezolva aceste probleme, studentii se vor adresa premierului Calin Popescu Tariceanu si presedintelui Traian Basescu. „Daca nici premierul si nici presedintele nu ne asculta, vom iesi in strada, dar ar fi pacat sa nu putem dialoga si sa fie nevoie sa ne rezolvam revendicarile in stil haiducesc”, a comentat Paduraru.

Ministerul Educatiei acuza insa Uniunea Studentilor din Romania ca nu cunoaste Legea invatamantului si nu face decat sa ameninte, in loc sa caute solutii alaturi de rectorii universitatilor, dupa ce studentii au dat ultimatum pentru dublarea burselor si rezolvarea crizei de locuri in camine.

Cele trei revendicari ale studentilor – majorarea burselor cu 100%, repartizarea locurilor in camine printr-o procedura transparenta si plata subventiilor de transport direct la regia aferenta – nu pot fi rezolvate, pentru ca sunt nerealiste, spun reprezentantii ministerului.