botez andrei.jpgEvaluarea profesorilor de către studenţi, finanţarea universităţilor, acordarea de credite pentru acţiunile de voluntariat, formarea consorţiilor universitare şi numirea rectorilor au fost principalele teme abordate în cadrul dezbaterii asupra proiectului de lege a Educaţiei organizată marţi de către Uniunea Studenţilor din România la Universitatea de Medicină şi Farmacie.

„Consorţiile universitare sunt o idee bună, dar să nu existe obligativitate în lege de creare de consorţii. Acestea trebuie să se facă doar dacă aduc beneficii partenerilor şi să nu existe o universitate-mamă puternică, iar celelalte să aibă statut de subordonare”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul USR, Andrei Botez.

El a spus că studenţii sunt de acord cu ideea că universităţile trebuie acreditate în funcţie „de ceea ce pot oferi” şi de posibilităţile pe care le deţin. „Astfel, să existe universităţi care să ofere doar studii de licenţă, altele licenţă, masterat şi o a treia categorie care să aibă şi doctorat”, a explicat Botez. Potrivit acestuia, studenţii prezenţi la dezbatere au pledat pentru introducerea creditelor pentru voluntariat şi au cerut în „mod expres” să fie reprezentaţi în proporţie de 25% în conducerea universităţilor.

„MECTS ne-a spus că va lupta pentru acest procent de reprezentare. Comisia de selectare a candidaţilor la funcţia de rector să fie numită de Senatul universitar din care fac parte şi studenţii. De asemenea, studenţii doresc ca şi cadrele didactice să fie evaluate de către studenţi. Reprezentanţii MECTS au afirmat că vor căuta să implementeze această măsură. Una dintre cele mai importante idei dezbătute a fost aceea referitoare la finanţare, astfel încât banul să urmeze studentul. Dar, în această situaţie, universităţile ar putea să mărescă taxele de şcolarizare”, a susţinut preşedintele USR.

Un alt subiect abordat în cadrul dezbaterii de marţi s-a referit la Agenţia de Credite pentru Studenţi. Dezbaterea organizată de USR este parte a campaniei „E rândul tău să faci legea educaţiei!” care se desfăşoară în 42 de oraşe din ţară în perioada 22 aprilie – 8 mai. USR le propune studenţilor ca, prin intermediul campaniei, să disemineze în toată ţara revendicările lor cu privire la noul proiect de lege a Educaţiei, să lărgească baza de consultări şi dezbateri asupra actului normativ, să facă „presiune constructivă” asupra Parlamentului pentru introducerea revendicărilor şi amendamentelor lor. AGERPRES