studenti_mare.jpgTrei organizaţii studenţeşti au solicitat marţi Parlamentului şi, în special, Comisiilor de învăţământ să corecteze Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, astfel încât să ofere din nou studenţilor dreptul de a fi parte a procesului de alegere a rectorilor în proporţie de cel puţin 25% din totalul numărului de voturi. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) şi Uniunea Studenţilor din România (USR) cer ca modificarea legislativă să fie făcută înainte ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice „să dea startul” unei noi etape de alegeri în universităţi.

„Având în vedere că următoarea etapă de alegeri pentru rectorii universităţilor din România se apropie, pentru a grăbi procesul legislativ, solicităm Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României să modifice Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 printr-un amendament la Ordonanţa de Urgenţă nr. 94/2014 (proiectul de lege nr. L109/2015 din Senatul României)”, susţin cele trei organizaţii studenţeşti într-o scrisoare remisă marţi parlamentarilor.

Potrivit reprezentanţilor studenţilor, în România, Procesul Bologna este în plină desfăşurare, dezvoltare şi perfecţionare, iar una dintre liniile directoare ale acestui concept educaţional este învăţământul centrat pe student, ce are ca filosofie de bază aşezarea dreptului de a alege în mâinile studentului. „(…) Studenţii trebuie să îşi aleagă nu doar propriul traseu educaţional, ci şi reprezentanţii în structurile decizionale ale universităţi şi, de asemenea, conducerea universităţii”, afirmă studenţii.
USR a demarat în perioada 16-23 aprilie, în toate centrele universitare din ţară, o campanie dedicată susţinerii recâştigării pentru studenţi a dreptului de a participa în procesul de alegere a rectorilor cu ponderea de 25%, un drept pe care studenţii l-au pierdut o dată cu aprobarea noii Legi a Educaţiei Naţionale din anul 2011, menţionează sursa citată. AGERPRES