Reprezentantii Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare au dat, luni, publicitatii rezultatele unui studiu privind efectele pe care le au asupra copiilor vizionarea excesiva a televizorului si jocurile pe calculator. Dupa mai multe intalniri cu specialisti, medici, dascali, psihologi, oameni de afaceri si reprezentanti ai bisericii, s-a intocmit un chestionar aplicat, care a avut drept tinta 80 de familii din municipiul Baia Mare.

„Ceea ce a frapat a fost faptul ca, din 80 de familii chestionate, 44 au specificat ca au mai mult de doua televizoare in casa, trimitand la concluzia ca in acele familii nu numai copiii ar putea avea o problema cu dependenta de televizor”, a aratat Corina Sandor – Martin, asistent relatii publice in cadrul bibliotecii.

Proiectul a fost initiat in luna aprilie, cu scopul de a constientiza mediul scolar, parintii in particular si comunitatea baimareana asupra efectelor nocive ale vizionarii nedozate a emisiunilor TV si ale jocului pe calculator la copiii de varsta prescolara, scolara si la adolescenti.

„Un alt scop este legat de stimularea interesului pentru activitati alternative, desfasurate in timpul liber, cum ar fi lectura, sportul, muzica, teatrul, artele plastice”, a mai spus Corina Sandor – Martin. Concluziile desprinse din studiile efectuate pe marginea efectelor televizorului si ale utilizarii PC – ului in mod prelungit sunt: deficiente de invatare, probleme de atentie cu sau fara hiperactivitate, tulburari de limbaj (scris, citit, vorbit), afectarea capacitatii de memorare, a imaginatiei, vointei si motivatiei, cresterea gradului de agresivitate, irascibilitate si impulsivitate, desensibilizare fata de violenta sau durere, consumul de materiale erotice si pseudomaturizarea psihosexuala, tulburari de somn, amplificarea anxietatii si a gandirii catastrofice, izolare sociala si emotionala prin fuga in realitatea virtuala, pasivitate mentala, efect hipnotic si dependenta. Urmatoarea intalnire a grupului de specialisti va avea loc la inceputul lunii septembrie, cand initiatorii vor sa lanseze planuri concrete de lucru in gradinite, scoli si biblioteci.