Un studiu realizat de cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) relevă faptul că municipiul Cluj-Napoca a pierdut peste 33 de milioane de euro lunar prin lipsa studenţilor din oraş, din cauza pandemiei de COVID-19.

„Lipsa studenţilor din Cluj-Napoca are un impact semnificativ asupra vieţii economice a oraşului, arată un studiu realizat de cercetătorii Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB). Aproximativ 33,4 milioane de Euro sunt cheltuiţi lunar în Cluj-Napoca de către studenţi, în perioadele în care aceştia sunt prezenţi fizic la facultate. Estimarea este făcută pe baza studiului de impact în economia oraşului Cluj-Napoca a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Estimarea contribuţiei UBB în economia locală este realizată prin prisma cheltuielilor generate de prezenţa universităţii în Cluj-Napoca, o imagine statică a impactului prezenţei universităţii în oraş în termeni de bani aduşi în economia municipiului – un impact pe termen scurt, pe partea de cerere”, se arată într-un comunicat trimis de UBB.

Autorii studiului arată că, de fapt, sunt subestimate şi aceste cifre referitoare la aportul studenţilor la economia oraşului. „Pornind de la estimările cheltuielilor studenţilor UBB în 2015, ajustate în funcţie de numărul studenţilor UBB în anul academic 2019/2020, rata inflaţiei şi extrapolate la numărul total al studenţilor din toate cele 11 universităţi clujene (6 universităţi publice şi 5 universităţi private), rezultatele studiului realizat de prof. univ. dr. Dan Lazăr (prorectorul UBB pentru finanţare, digitalizare şi relaţia cu studenţii) şi Andrei Chircă sugerează că totalul cheltuielilor lunare ale studenţilor sunt de 33.390.572 Euro (161.513.536 lei). Această sumă rămâne subestimată, deoarece în estimările iniţiale au fost incluse doar cheltuielile studenţilor înscrişi la forma de învăţământ la zi, la nivel licenţă, master şi doctorat (fără a fi incluse persoanele înscrise la studii postuniversitare şi gradele didactice). De asemenea, cei 7,5 milioane euro cheltuiţi de vizitatorii studenţilor UBB în Cluj-Napoca în 2015 pot reprezenta o pierdere lunară de 625.000 EUR. Un alt factor subestimat este raportul dintre studenţii străini – categoria cu cel mai mare buget de cheltuieli – în alte universităţi decât UBB. În medie, proporţia studenţilor străini în totalul populaţiei studenţeşti din Cluj-Napoca este de aproximativ 7%”, se argumentează în comunicatul menţionat.

De asemenea, studiul relevă că într-un an, cheltuielile studenţilor UBB se ridică la peste 141 de milioane de euro. „Pentru anul de referinţă 2015, pe baza unui anchete sociologice a fost estimat faptul că totalul cheltuielilor studenţilor UBB a fost de 141.554.231 Euro (629.208.559 lei) la o populaţie studiată de 29.754 de studenţi ai UBB în Cluj-Napoca (fără extensii), doar în sistemul de învăţământ la zi, nivel licenţă, master şi doctorat (fără a fi incluse persoanele înscrise la studii postuniversitare şi cadrele didactice). La aceste estimări se mai adaugă 7.576.326 Euro (33.676.767 lei) – cheltuielile efectuate de persoanele aflate în vizită la studenţii UBB în 2015; alţi 1.491.536 Euro (6.629.879 lei) – cheltuieli efectuate pe perioada de admitere de către potenţialii studenţi aflaţi în Cluj-Napoca”, evidenţiază studiul realizat de cercetătorii universităţii clujene.

Conform sursei citate, având în vedere ponderea de peste 20% a numărului total de studenţi raportat la populaţia oraşului, cea mai mare din ţară (la Iaşi – 14%, Timişoara – 12%, Bucureşti – 8%), lipsa studenţilor în Cluj-Napoca are un impact semnificativ asupra vieţii economice a oraşului. AGERPRES