Peste o sută de obiective de investiţii la infrastructura şcolară sunt începute şi nefinalizate în judeţ, a declarat marţi inspectorul general al IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr.

El a precizat că valoarea iniţială a acestor investiţii era de 233 de milioane de lei, iar valoarea actualizată a ajuns la 246,420 de milioane de lei.

Gheorghe Lazăr a spus că lucrările au fost sistate, în prezent, deoarece în acest an nu au fost alocate fonduri pentru continuare.

„Există lucrări executate în anii anteriori şi neplătite până în prezent, în valoare de 12.926.000 de lei, iar suma necesară finalizării obiectivelor este de 163.527.000 de lei, sumă în care este inclusă şi finalizarea celor patru campusuri şcolare, având valori de investiţie foarte mari”, a afirmat Gheorghe Lazăr.

Potrivit acestuia, neachitarea datoriilor către constructori împiedică darea în folosinţă a obiectivelor realizate şi utilizarea lor. El exemplificat cu o unitate şcolară cu 12 săli de clasă din Rădăuţi, unde valoarea datoriilor este de 3.735.000 de lei, Şcoala Gimnazială ”Ion Barbir” din Capu Câmpului, unde datoriile pentru lucrările executate sunt de 650.000 de lei, precum şi Şcoala Gimnazială Păltinoasa unde valoarea datoriilor se ridică la 600.000 de lei.

Gheorghe Lazăr a spus că, în acest an, Primăria comunei Hânţeşti a finanţat din fonduri proprii lucrările şi a reuşit să dea în folosinţă corpul B al Şcolii Gimnaziale ”Mihai Halunga”.

Şeful IŞJ a precizat că, tot în acest an, pentru 11 proiecte de investiţii nefinalizate au fost aprobate cererile de finanţare depuse de autorităţile locale la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, urmând să fie finanţate lucrări la sala de sport a Colegiului Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava, investiţii în campusul şcolar de la Liceul cu Program Sportiv din Suceava, dar şi în comunele Bălăceana, Capu Câmpului, Dumbrăveni, Liteni, Gălăneşti, Volovăţ şi Zamostea.

Pe de altă parte, Gheorghe Lazăr a spus că peste 65% din unităţile şcolare nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, astfel că 30.184 de elevi învaţă în unităţi neautorizate, iar alţi 8.251 de elevi sunt înscrişi la şcoli în curs de autorizare.

Inspectorul general al IŞJ a afirmat că, în judeţ, 265 de unităţi de învăţământ au obţinut autorizaţie, 451 nu au acest document, iar alte 78 fac demersuri pentru autorizare. Potrivit lui Lazăr, majoritatea unităţilor neautorizate din punct de vedere sanitar sunt situate în mediul rural şi nu dispun, în special, de apă curentă şi de toalete conforme. În lista şcolilor neautorizate se menţin şi cele cu obiective aflate în reabilitare sau cu lucrări de investiţii sistate din lipsă de bani.

Pe de altă parte, Gheorghe Lazăr a anunţat că, începând cu acest an şcolar, în unităţile şcolare din judeţ funcţionează noi specializări sau calificări profesionale. El a adăugat că reţeaua judeţului cuprinde şi o nouă şcoală particulară, respectiv Şcoala postliceală sanitară „Centrul de Studii Ştefan cel Mare şi Sfânt” Rădăuţi cu specializările asistent medical generalist, asistent medical de farmacie, asistent medical de balneo-kinetoterapie, asistent medical de nutriţie şi dietetică. AGERPRES