dragnea_liviu2013.jpgVicepremierul Liviu Dragnea a semnalat vineri că miniştrii Educaţiei care au fost în funcţie de-a lungul timpului au deschis şantiere pentru reparaţia şi modernizarea şcolilor fără să finalizeze lucrările deja începute sau să ţină seama dacă există suficienţi bani.

„Am preluat zilele trecute de la Ministerul Educaţiei inventarul cu toate şantierele deschise de-a lungul anilor în România pentru reparaţia, modernizarea şcolilor. Sumele necesare sunt undeva în jurul cifrei de peste 1,6 miliarde de lei, dintre care peste 300 de milioane de lei sunt lucrări executate şi neplătite. Din această evidenţă, am constatat următoarele: fiecare ministru care a venit nu se mai uită la şantierele deschise – ca şi în alte domenii – şi a deschis noi şantiere, neţinând cont nimeni dacă există bani măcar pentru a finaliza şantierele începute, nemaivorbind de faptul că trebuia să se gândească dacă există bani să le duci şi pe celelalte”, a afirmat Liviu Dragnea la o videoconferinţă dedicată pregătirilor pentru deschiderea anului şcolar.

El a relatat că s-a ajuns la situaţia în care, în funcţie de viziunea fiecărui ministru de la un anumit moment, „unele şantiere au fost iniţiate de minister prin inspectoratele şcolare, alte şantiere sunt gestionate de şcoli, altele – de primării”. „Deci într-o localitate pot fi trei şcoli, în care la una este beneficiar primăria şi are contractul, la alta este şcoala, iar la alta – inspectoratul şcolar judeţean”, a exemplificat Dragnea.

El a spus că a discutat cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, despre posibilitatea de a realoca fonduri europene de la alte domenii către Programul Operaţional Regional. „Toate şantierele începute, dar care sunt gestionate de primărie, se pot califica şi putem finaliza şantierele”, a spus Liviu Dragnea.

El a subliniat necesitatea de a prioritiza lucrările respective, aspect pe care a spus că l-a convenit cu ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. „Iar de aici înainte, toate sumele să fie alocate aşa cum sunt alocate şi pe programul de dezvoltare locală, într-o prioritizare, să avem un termen foarte clar”, a adăugat Liviu Dragnea.

Premierul Victor Ponta a arătat, la rândul său, că de problemele de infrastructură se vor ocupa autorităţile locale, iar la Ministerul Educaţiei vor rămâne contractele pentru acele şcoli finanţate prin Banca Mondială. AGERPRES