Primii 20 de studenti evaluatori, care vor participa in anul universitar 2008-2009, la evaluarile externe ale Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), vor fi selectati pe 1 august, a declarat presedintele Uniunii Nationale Studentilor din Romania (UNSR), Gabriel Petrea.
Potrivit acestuia, la prima etapa a selectiei au participat 200 de studenti care au fost testati si pregatiti in cadrul Scolii de vara cu tema „Calitatea in Invatamantul Superior” organizata de UNSR in Complexul studentesc Regie, in perioada 23-27 iulie.

Conform metodologiei de functionare, ARACIS colaboreaza cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si cu ARACIP in elaborarea si promovarea de politici si strategii de actiune, pentru cresterea calitatii educatiei in Romania; elaboreaza si face publice propriile proceduri de evaluare externa a calitatii educatiei; incheie, cu institutii de invatamant din tara si din strainatate, contracte de prestari de servicii pentru evaluarea externa a calitatii programelor si furnizorilor de programe de educatie specifice invatamantului superior, precum si pentru evaluarea interinstitutionala a programelor similare.

Totodata, efectueaza evaluarea calitatii unor programe si institutii de invatamant superior, la solicitarea Ministerului Educatiei si elaboreaza periodic, la fiecare trei ani, analize de sistem asupra calitatii invatamantului superior din Romania.

In domeniul acreditarii, ARACIS elaboreaza periodic metodologia si standardele de acreditare pentru diferitele tipuri de programe si furnizori de invatamant superior, care se avizeaza de Ministerul Educatiei si se aproba prin hotarare a Guvernului; evalueaza in temeiul standardelor si al metodologiei aprobate prin hotarari ale Guvernului, la cerere sau din proprie initiativa si propune autorizarea, respectiv acreditarea furnizorilor de invatamant superior si a programelor lor de studii. Pe baza rapoartelor de acreditare, Ministerul Educatiei si Cercetarii elaboreaza actele normative pentru infiintarea de structuri de invatamant superior.

In data de 17 iulie 2008 ARACIS a dat calificativul de „grad ridicat de incredere” Academiei de Studii Economice.

In prezent un numar de 56 de institutii de invatamant superior de stat si 32 particulare sunt acreditate, alte 24 de institutii de invatamant superior particulare fiind autorizate provizoriu.

Un numar de 33 de institutii de invatamant superior nu mai au dreptul sa organizeze examen de admitere, functionand in lichidare.