Niciun profesor titular din judeţul Dâmboviţa nu îşi va pierde locul de muncă în urma comasării unităţilor de învăţământ, afectaţi fiind însă 180 de suplinitori, informează conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ).

Circa 30 de unităţi şcolare vor fi închise la nivelul judeţului Dâmboviţa de la 1 septembrie, iar 299 de posturi vor fi reduse. Şcolile care vor fi închise au mai puţin de 40 de elevi. Sunt însă şi unităţi de învăţământ cu elevi puţini care vor rămâne, deoarece se află în localităţi montane izolate, iar copiilor, mai ales celor de clasele I-IV, le-ar fi mult prea greu să facă naveta la o altă şcoală.

”Vom închide unităţi de învăţământ care au mai puţin de 40 de elevi, dar sunt şi cu 12 sau cu şapte. Toate acestea trebuie desfiinţate. Clădirile şcolilor desfiinţate rămân în patrimoniul primăriilor. Sunt cazuri de şcoli cu puţini elevi, dar care nu pot fi desfiinţate. De exemplu şcoala din satul Muscel din Moroieni. Chiar dacă sunt doar şapte copii, este o zonă de munte, izolată, şi va rămâne. La fel şi la Vârfuri. Sunt câteva astfel de cazuri”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Iulian Brezeanu.


Acesta explică modul în care se va face restructurarea în sistemul de învăţământ din judeţ de la 1 septembrie şi care este personalul afectat de această măsură. ”De la 1 septembrie se va face o restructurare a sistemului. Vor fi în jur de 30 de directori afectaţi, cei de la şcolile care se desfiinţează, 180 de suplinitori vor mai fi afectaţi din cauză că de la 1 septembrie nu vor mai fi norme pentru ei. De asemenea, 30 de posturi de personal auxiliar, care conform normelor, nu mai au de lucru. Prin desfiinţarea şcolilor se reduce automat numărul de secretare şi femei de serviciu, de exemplu”, a precizat inspectorul şcolar adjunct al IŞJ Dâmboviţa, Iulian Brezeanu. Acesta a mai spus că de anul viitor cadrele didactice pensionare nu vor mai preda. În judeţul Dâmboviţa sunt peste 7.400 de angajaţi în învăţământ, dintre care circa 5.000 cadre didactice, iar restul personal auxiliar. AGERPRES