studenti profesor.jpgUniversitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi sunt pe primele locuri în topul integrităţii universităţilor publice din România. Cele trei instituţii au primit patru stele în cea de-a doua ediţie a topului realizat de Coaliţia pentru Universităţi Curate, în care clasamentul cuprinde de la cinci la zero stele, luând în considerare: transparenţa şi corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei şi practici de management financiar.

„La categoria cinci stele – universităţi peste 90 de puncte în clasamentul acesta de la zero la 100 de puncte în continuare nu avem nicio universitate. (…) La categoria patru stele sunt aceleaşi trei universităţi ca anul trecut, la categoria trei stele în schimb avem progres – în loc de 18 universităţi acum avem 22. În categoria două stele staţionar, 10 universităţi, şi din nou avem un foarte mic progres de la zero la o stea, în sensul că au evoluat aici mai multe universităţi, erau foarte multe la zero şi acum s-au deplasat, lăsând în categoria zero o singură universitate”, a declarat preşedintele Societăţii Academice din România, Alina Mungiu-Pippidi, joi, într-o conferinţă de presă.


Ea a afirmat că universităţi care din punct de vedere academic au excelenţă în context românesc, cum ar fi Babeş-Bolyai din Cluj sau Universitatea din Bucureşti, au trei stele în top, nu au evoluat aproape deloc faţă de topul realizat anul trecut. „Probabil că aceste universităţi, fiind foarte căutate, îşi spun că nu au nevoie să investească ca să evolueze cât de cât”, este de părere Mungiu-Pippidi. În opinia sa, impresia de la a doua ediţie a topului este mai bună decât cea de anul trecut. Pe lista universităţilor clasate la trei stele se regăsesc următoarele instituţii: Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, Universitatea din Petroşani, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureş, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Universitatea „Valahia” Târgovişte, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara.

De asemenea, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Universitatea „Transilvania” Braşov, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi şi Universitatea de Nord Baia Mare au fost clasate tot la trei stele. La categoria două stele sunt incluse: Universitatea Maritimă Constanţa, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea Politehnică Timişoara, Universitatea din Piteşti, Universitatea din Oradea, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara, Universitatea „Ovidius” Constanţa, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi Universitatea „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu. Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea din Bacău, Universitatea din Craiova, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti sunt clasate la o stea. Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti nu a obţinut nicio stea. AGERPRES

Aici puteţi descărca materialul integral privitor la topul integrităţii universităţilor publice din România