carti.jpgSute de cărţi vor fi împărţite sâmbătă, la Cluj-Napoca, în cadrul unei acţiuni care are rolul de a-i anunţa, într-o manieră inedită, pe locuitorii sau vizitatorii oraşului, despre faptul că în curând va începe Festivalul Internaţional de Carte Transilvania.

Astfel, voluntarii festivalului vor oferi sau vor lăsa ‘la întâmplare’ prin oraş – în parcuri, pe maşini, pe trotuare – pachete de cărţi, îndemnându-i astfel pe trecători să folosească orice răgaz pentru a citi.
‘Vom încerca să dăruim o carte clujenilor. Vor fi pachete frumoase, hârtia cu care vor fi împachetate cărţile reprezintă, de fapt, invitaţii pentru festival. Mă bucur că am ajuns la a treia ediţie, ne-am gândit încă de la început să fie un festival pe măsura Clujului universitar, academic, cultural. Dacă am reuşit, este meritul clujenilor, care ne-au sprijinit’, a declarat vineri, directorul FICT, Vasile George Dâncu, într-o conferinţă de presă.

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT) va începe marţi, 6 octombrie, la Cluj-Napoca. În deschiderea festivalului va fi organizat un Marş al Lecturii, cititorii fiind aşteptaţi să participe la întâlnire cu câte o carte în mână. Ei vor fi îndemnaţi să citească, de-a lungul Marşului, fragmente din cărţile aduse.

Tot în deschiderea acestui festival, a devenit deja tradiţie ca FICT să fie precedat de un scurt festival dedicat literaturii. FESTLIT are loc cu două zile înainte de Festivalul Internaţional de Carte, în perioada duminică, 4 octombrie – marţi, 6 octombrie. Această colaborare dintre organizatorii celor două evenimente culturale a început anul trecut, iar aceştia susţin că, deşi se face confuzie între ele, acest lucru nu este neplăcut deoarece ambele au ca element central ‘cartea’, chiar dacă din prisma unor abordări diferite.

‘Colaborarea cu FICT a fost foarte strânsă încă de la început. Cum avem interese atât de apropiate, uneori se face confuzie între cele două. Dar este bine, pentru că totul se întâmplă în jurul Cărţii. Ceea ce am făcut anul acesta a fost să ne prefacem că totul este normal. Noi să ne întâlnim la nişte taclale cu tâlc, dar acestea să nu fie despre ce se întâmplă cu revistele literare, de ce nu se citeşte sau despre criza culturii sau a cărţii, să nu vorbim despre nimic care poate fi pus sub semnul crizei. Vom vorbi despre Şcoala Ardeleană şi începutul modernităţii româneşti, despre limba română, fără de care nu suntem, să vorbim aşadar despre lucruri fundamentale’, a spus Irina Petraş, care este organizatorul FESTLIT.
Printre invitaţii speciali de anul acesta al evenimentului se numără scriitorul spaniol Antonio Gamoneda, care va primi premiul Festivalului Internaţional de Carte.

Potrivit decanului Facultăţii de Litere din Cluj, Corin Braga, Gamoneda este o personalitate a literaturii internaţionale, deşi este poate mai puţin cunoscut şi mai puţin tradus în limba română. Gamoneda, ale cărui poeme au fost traduse şi în româneşte de Dinu Flămând, a fost răsplătit pentru opera lui cu premii prestigioase în diferite ţări europene.

‘Aş mai sublinia în legătură cu profilul său că este un om al Cetăţii. A trăit în Spania lui Franco, s-a opus regimului acestuia, iar atitudinea lui intransigentă i-a adus un prestigiu binevenit şi intervenţiile lui în viaţa publică sunt ascultate’, a declarat Corin Braga.

Antonio Gamoneda va primi în săptămâna desfăşurării FICT şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai.

Alţi invitaţi importanţi ai festivalului sunt Jacques De Decker, din Belgia, Jean-Louis Courriol, din Franţa, Dorin Tudoran, din SUA, dar şi Dinu Flămând şi Gabriela Adameşteanu.
FICT se va desfăşura în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca şi se va încheia în 11 octombrie. AGERPRES