teatru elevi.jpgPeste 20 de formaţii teatrale şcolare, 300 de elevi actori şi 220 de artişti plastici din învăţământul preuniversitar din întreaga ţară participă, începând de joi, până duminică, la Festivalul Naţional de Teatru Francofon pentru Elevi – „Franthousiasme”, care se desfăşoară în oraşul Dej – înfrăţit cu oraşul francez Le Quesnoy.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, a adresat un mesaj de continuitate a acestei impresionante manifestări, la festivitatea de deschidere de la Centrul Cultural „Arta”, iar deputatul PSD Cornel Itu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, preşedintele Comitetului de înfrăţire cu Le Quesnoy, Marie Christine Depelsenaire, şi primarul oraşului Dej, Costan Morar, au rostit cuvinte de bun venit pentru participanţii la cea de-a XI-a ediţie a festivalului naţional. Deschiderea festivalului a fost prefaţată de vernisajul expoziţiei intitulate „Franţa în imaginaţia copiilor”, cu lucrări realizate de elevi talentaţi.

Corala „Les Franthousiastes” a Şcolii „Mihai Eminescu” din Dej, dirijor Ştefan Lako, a susţinut primul moment artistic de la Festival. Trupa de teatru „Les Rigolos” a Clubului Copiilor din Dej a prezentat spectacolul cu „Jocul de cărţi” după Marcel Pagnol, iar un grup vocal a interpretat piese ale celebrului poet, compozitor şi interpret Charles Trenet, omagiat în 2013, la împlinirea unui secol de la naştere. Ansamblul „Cununiţa” al Şcolii „Mihai Eminescu” şi Clubul Copiilor din Dej au încântat spectatorii cu o suită de Dansuri de pe Valea Someşului. Seara, primarul oraşului Dej, Costan Morar, a oferit o recepţie în cinstea personalităţilor venite la ceremonia de deschidere a festivalului şi a organizatorilor acestui eveniment cultural.

Vineri şi sâmbătă, la Cercul Militar din Dej se va derula un adevărat maraton de spectacole susţine de formaţii teatrale şcolare din întreaga ţară, de la cele specifice copilăriei, precum „Micul prinţ” de Antoine de Saint Exupery, „Scufiţa roşie” de Fraţii Grimm, la pretenţioasa punere în scenă a piesei „Cântăreaţa cheală” de Eugen Ionescu.

Preşedintele juriului Festivalului este Vincent Henry, însărcinat cu afaceri culturale la Institutul Francez din Cluj-Napoca. Din juriu fac parte scriitorul Radu Ţuculescu, criticul de artă Magdalena Vaida, muzicianul şi scenaristul Yannick Rucelle şi pictoriţa Larisa Tomşa. Festivitatea de premiere a celor mai bune formaţii teatrale şcolare va avea lor duminică, la Centrul Cultural „Arta”. AGERPRES