clasa_moderna.jpgCâteva sute de elevi vor fi implicaţi, timp de un an, într-un proiect care îşi propune să crească nivelul de participare civică şi cetăţenie activă a tinerilor, derulat de Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD) din Cluj.

În cursul primei întâlniri organizate în proiect, care a avut loc duminică, 20 de profesori din întreaga Transilvanie au discutat despre felul în care ar trebui să abordeze tema proiectului – ”Cetăţenie activă prin participarea tinerilor”, precum şi despre felul în care îi vor stimula pe elevi să vorbească despre provocările pe care consideră că le întâmpină în comunitatea lor.

La întâlnirea din acest weekend s-a discutat despre ce presupune proiectul şi despre diferenţa pe care o poate face în educaţia elevilor. ”Am ales să mă implic în acest proiect pentru că mă doare dispreţul faţă de om şi faţă de lege”, a spus unul dintre profesorii participanţi, Laszlo Laszlo, care predă Istorie la Colegiul Naţional Silvania din Zalău, judeţul Sălaj.

Unii dintre profesori consideră că latura practică a proiectului va avea o eficienţă deosebită în procesul de educare civică a tinerilor. ”În momentul în care elevii o să lucreze pe ceva concret, o să vedem că nici măcar nu vor avea nevoie de coordonare”, a afirmat Irina Vînătoru, profesoară de Biologie la Liceul Teoretic Pavel Dan din Câmpia Turzii.

În timpul întâlnirii, participanţii au venit cu mai multe propuneri legate de felul în care se desfăşoară proiectul. Una dintre ele vizează vârsta elevilor, mulţi dintre ei sugerând că poate ar trebui ca proiectul să fie deschis şi elevilor mai mici de 16 ani. ”Pentru noi a fost o experienţă relevantă, pentru că am realizat câtă nevoie există pentru asemenea programe în şcolile din România”, a spus Alis Costescu, director executiv CRD şi manager al acestui proiect.

Masa rotunda a fost prima activitate de lucru din cadrul proiectului ”Cetăţenie activă prin participarea tinerilor”, care va continua cu selectarea elevilor. În luna ianuarie, echipa CRD va porni în caravana naţională ”Comunitatea mea”, care va ajunge în toate şcolile partenere, pentru a face selecţia finală a elevilor şi pentru a-i ajuta pe aceştia să identifice subiectul campaniei de advocacy pe care o vor concepe în perioada care urmează.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CRD, Elena Nicolae, proiectul are ca ţintă implicarea a aproximativ 500 de elevi în activităţi care să le crească nivelul de participare civică şi cetăţenie activă. Tinerii aleşi vor avea între 16 şi 18 ani.

La finalul proiectului, care se va desfăşura în perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, vor fi implementate la nivel naţional 5 campanii de advocacy, prin care tinerii vor descoperi cum să îşi facă auzite vocile în viaţa socio-politică a comunităţilor lor şi vor învăţa că o societate democratică solidă are nevoie de participarea tuturor membrilor săi, indiferent de vârstă, gen, etnie sau altfel de diferenţe.
Proiectul ”Cetăţenie activă prin participarea tinerilor” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. AGERPRES