Aproximativ 40 la sută din cele 866 de unităţi de învăţământ din judeţul Vaslui funcţionează, la o lună şi jumătate de la începerea cursurilor, fără autorizaţii sanitare. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, unul din principalele motive invocate de autorităţile locale fiind lipsa banilor pentru efectuarea analizelor la apa consumată de elevi.

‘Un număr de 515 şcoli, grădiniţe şi licee din cele 866 existente în judeţ deţin la această dată autorizaţii sanitare de funcţionare, ceea ce reprezintă un procent de aproape 60%. Diferenţa unităţilor de învăţământ, respectiv 351, îşi desfăşoară activitatea ilegal din punct de vedere sanitar, în majoritatea cazurilor fiind vorba de aceleaşi şcoli sau grădiniţe care nu au avut autorizaţii nici în anii din urmă. Primarii s-au plâns că nu deţin resursele financiare pentru a face analize la apa pe care o consumă elevii de la robinet sau din fântânile aflate în incinta unităţii de învăţământ’, a declarat, duminică, pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Alt motiv pentru care sute de şcoli nu au fost deocamdată autorizate este neîndeplinirea condiţiile igienico-sanitare de funcţionare, de la toalete insalubre şi lipsa apei curente, până la inexistenţa unor contracte încheiate cu firme specializate pentru preluarea deşeurilor menajere. AGERPRES