Peste 400 de scoli si gradinite din judetul Olt vor functiona si in anul scolar urmator fara autorizatie sanitara.
Directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Olt, Marinela Madan, a declarat ca este putin probabil ca in intervalul ramas pana la inceperea noului an scolar sa se produca o modificare radicala a situatiei si ca majoritatea unitatilor de invatamant sa fie autorizate.

„Nu cred ca in doua saptamani se mai pot moderniza grupurile sanitare la standardele cerute sau se vor fora puturi pentru ca scolile din mediul rural sa aiba apa curenta. Insa sunt lucruri care se pot face chiar daca asta nu va insemna indeplinirea criteriilor de autorizare”, a spus Marinela Madan.

In prezent, aproximativ 60 la suta din unitatile scolare din Olt functioneaza fara autorizatie sanitara. Din totalul celor 640 de unitati de invatamant, doar 163 au primit acordul ASP Olt pentru functionare. Din 348 de gradinite, 246 sunt neautorizate. La scolile generale situatia este similara, doar 56 din totalul de 243 primind autorizatie sanitara.

Totodata, 34 de unitati dintre cele cu autorizatie ar putea ramane fara in cazul in care nu reusesc sa indeplineasca un plan de conformare.

Principala cauza a respingerii de catre ASP Olt a solicitarilor de autorizare sanitara a scolilor este lipsa apei potabile si starea necorespunzatoare a grupurilor sanitare.

In cursul acestei saptamani, reprezentanti ai ASP Olt, Inspectoratului Scolar Judetean Olt si Institutiei Prefectului Olt verifica starea lucrarilor de igienizare si modernizare din toate unitatile scolare din judet.

„Dorim sa prevenim o situatie in care in prima zi de scoala unitatile de invatamant din judetul Olt sa ii intampine pe elevi cu moloz si var pe holuri, precum si cu grupuri sanitare insalubre si fara apa. Chiar daca gasim astfel de situatii, ele se pot remedia pana la inceperea cursurilor”, a adaugat Marinela Madan.