Târgul de carte Gaudeamus, cel mai mare eveniment de acest gen din România, va avea loc la Oradea, în perioada 10-14 mai, fiind amenajat chiar în piaţa centrală a municipiului, Piaţa Unirii.

Faptul că târgul se va desfăşura în Piaţa Unirii reprezintă un respect din partea Primăriei Oradea pentru acest eveniment, pentru cultură şi pentru orădeni. Mi-ar plăcea ca Oradea să fie un punct de referinţă al Târgurilor Gaudeamus. Îi îndemn pe orădeni să vină la acest eveniment, la o întâlnire cu cartea, iar apoi să meargă şi în librării„, a declarat, luni, în conferinţă de presă, scriitorul Traian Ştef, preşedintele de onoare al târgului.

La rândul său, directorul executiv al Asociaţiei de Promovare a Turismului, Mihai Jurca, a declarat că acest târg de carte este un eveniment special pentru Oradea, primăria oferind un spaţiu de 400 de metri pătraţi în piaţa centrală recent reabilitată. Faptul că numărul vizitatorilor creşte de la an la an dovedeşte, a spus el, atât succesul târgului, cât şi interesul orădenilor faţă de carte şi faţă de evenimente culturale în municipiu.

Potrivit managerului Radio Cluj, Bogdan Roşca, târgul de carte Caravana Gaudeamus din Oradea va avea în acest an faţă de ediţiile din anii anteriori un număr mai mare de expozanţi, respectiv 60, reuniţi în 40 de standuri.

În cadrul târgului orădenii vor avea posibilitatea să aleagă dintre cele mai recente şi mai căutate titluri ale momentului, atât în limba română, cât şi în germană, maghiară şi engleză. Având în vedere parteneriatul pe termen lung cu Primăria Oradea, organizatorii Caravanei Gaudeamus încearcă la rândul lor să atragă cât mai mulţi autori şi scriitori noi, astfel că vor fi mai multe evenimente în cadrul târgului faţă de anul trecut, a precizat Bogdan Roşca.

Târgul va oferi şi evenimentele tradiţionale, precum „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României” – elevi din Bihor premiaţi la olimpiadele internaţionale la diferite discipline, proiectul „Cărţile se întorc acasă” în cadrul căruia orădenii care au prea multe cărţi de care nu mai au nevoie sunt aşteptaţi să le doneze, ele urmând să ajungă în acest an la biblioteca publică din comuna bihoreană Răbăgani, precum şi premiile Gaudeamus Oradea 2017.

„Sunt convins că ne vom vedea şi anul viitor. Spun asta bazat pe interesul administraţiei locale, precum şi pe numărul de vizitatori al ediţiilor anterioare. Încercăm să creăm în cadrul Caravanei o atmosferă plăcută, nu doar de comerţ, am organizat evenimente de domenii de interes diferite, pe placul tuturor vizitatorilor’, a adăugat Roşca.

Evenimentul, aflat la a patra ediţie la Oradea, poartă numărul 99 în seria pe care Radio România a inaugurat-o în urmă cu peste 20 de ani şi care a devenit unul dintre cele mai longevive proiecte culturale derulate în ţara noastră – Programul Lectura. AGERPRES