camera camin.jpgTimişoara este unul dintre puţinele centre universitare din ţară unde taxele de cazare în cămine nu au crescut în acest an pentru că majorările s-au făcut în toamna trecută.

Conducerile universităţilor şi cele ale studenţilor au convenit, în octombrie 2012, să accepte o majorare de 10-20 de lei, în funcţie de cămin, pentru lucrări de reparaţii şi de întreţinere.

„Anul trecut, cu votul Senatului Universităţii de Vest Timişoara (UVT), ca urmare a discuţiilor cu conducerea Ligii Studenţilor din Timişoara, am stabilit să majorăm taxele, tocmai pentru a le duce la nivelul taxelor la nivel naţional. A fost o discuţie bilaterală, cu studenţii, şi am acceptat de comun acord că este necesară această măsură”, a declarat prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.

La rândul lor, studenţii recunosc că dacă nu acceptau majorările de la cazare, nu se puteau face investiţii. „Taxele vechi acopereau, oarecum, cheltuielile de funcţionare şi de întreţinere a căminelor, dar nu erau suficienţi bani pentru investiţii şi renovări”, spune Dan Cherecheş, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Universitari din Timişoara. Pentru un loc într-o cameră de cămin de două persoane se plăteşte suma de 100 de lei/lună, într-o cameră cu patru persoane – 70 de lei/lună, iar într-o cameră de cinci persoane – 65 de lei/lună.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, cazarea variază între 75 de lei şi 310 lei, în funcţie de numărul de studenţi în cameră şi de regimul de studiu. Şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, studenţii plătesc între 125 şi 250 de lei/lună.
Pe de altă parte, în acest an universitar, cele mai căutate facultăţi sunt cele din învăţământul agricol şi psihologia. „La Universitatea de Agricultură şi Medicină Veterinară nu am înregistrat scăderi semnificative ale studenţilor, dar se detaşează pe trend ascendent toate cele care au programe/planuri de învăţămât agricol, dar şi zootehnia; medicina veterinară se menţine la aceleaşi cote, la fel ca şi tehnologia produselor agro-alimentare”, a declarat pentru AGERPRES prof. univ. dr. Paul Pârşan, rectorul Universităţii.

La Universitatea de Vest Timişoara, cele mai căutate au fost, în acest an, facultăţile de Psihologie, Kinetoterapie, Sport, Comunicare şi Relaţii Publice, Design, Drept. „Şi la Facultatea de Muzică am avut mulţi candidaţi, au fost ocupate toate locurile, cu taxă şi bugetate”, a afirmat Pirtea.
Potrivit rectorului UVT, cele mai puţine căutate de absolvenţi au fost în acest an, între altele, Facultăţile de Filosofie şi de Chimie. AGERPRES