Studenţii Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB), dar şi elevii din învăţământul liceal de stat sau particular din toată ţara pot participa în perioada 6 martie – 26 octombrie la cea de-a doua ediţie a concursului de proiecte inovatoare în domeniul conectivităţii şi al energiei TeChallenge.

Potrivit unui comunicat de presă al UPB, prin această competiţie elevii şi studenţii sunt încurajaţi să îşi pună în valoare abilităţile tehnice şi creative, pentru a dezvolta proiecte inovatoare care pun în valoare conectivitatea şi sunt orientate în crearea a noi surse de energie sau eficientizare a celor existente în domenii multiple (oraşe inteligente, mobilitate şi gaze naturale).

„Ediţia din acest an a evenimentului are o semnificaţie aparte pentru Universitatea Politehnica din Bucureşti, care aniversează 200 de ani de la primele cursuri de inginerie din România. Astfel, în ceea ce priveşte performanţa educaţională, universitatea noastră încearcă, de fiecare dată, să se poziţioneze pe primele locuri prin reuşite notabile pe plan intern şi internaţional. Acest lucru este posibil prin calitatea programelor noastre de studii, dar şi prin implicarea cadrelor didactice şi eforturile studenţilor. Un rol nu lipsit de importanţă l-au avut şi sponsorii implicaţi în astfel de proiecte educaţionale. În plus, acest concurs reprezintă o reală provocare şi pentru liceeni, aceştia având ocazia de a-şi demonstra calităţile inovatoare şi, de ce nu, de a face un prim pas către învăţământul superior de calitate pe care îl oferă universitatea noastră”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, citat în comunicatul de presă.

„Anul acesta sărbătorim 20 de ani de prezenţa în România şi suntem foarte bucuroşi să lansăm a doua ediţie a concursului TeChallenge alături de partenerii noştri, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar Bucureşti. Sperăm ca aceasta competiţie să inspire cât mai mulţi elevi şi studenţi care să-ţi utilizeze cunoştinţele tehnice şi creativitatea in domeniul tehnologiei şi al conectivităţii. Mai mult de 50% din portofoliul nostru de produse sunt destinate eficienţei energetice. TeChallenge este o competiţie care ne reprezintă şi care demonstrează că investiţia în proiecte educative la nivel global pentru susţinerea ştiinţei, tehnicii si matematicii este o prioritate pentru noi”, a declarat Constanta Nazarcu, director general al companiei care sponsorizează concursul, citat în acelaşi comunicat de presă.

Participanţii se pot înscrie pe site-ul proiectului – http://techallenge.pub.ro/ – până la data de 4 octombrie 2018, cu proiecte realizate individual sau în echipă, numărul componenţilor unei echipe nefiind limitat.

Proiectele vor fi evaluate de un juriu format din profesori ai UPB şi angajaţi ai companiei care sponsorizează acest eveniment educaţional (Honeywell Romania), iar criteriile de selecţie vor fi: gradul de inovare, fezabilitatea şi potenţialul de a fi transformate în proiecte reale precum şi valoarea adaugată a acestora.

Câştigătorii competiţiei vor fi premiaţi cu sume pornind de la 7.000 de lei pentru studenţi, respectiv 6.000 de lei pentru elevi.

Regulamentul concursului este disponibil oricărui solicitant pe întreaga durată a depunerii şi selectării proiectelor, în format electronic, prin accesarea paginii web a proiectului http://techallenge.pub.ro/ sau www.upb.ro.

Competiţia de proiecte le va permite participanţilor că se afirme în domeniile: eficienţă energetică (procese industriale, facility management, case conectate, clădiri pasive energetic); noi surse de energii regenerabile (eolian, marină, energia valurilor, geotermale, fotovoltaică, biomasă); tehnologii inteligente (smart grids, big data, smart metering); oraşe inteligente şi mobilitate (teritorii pozitive energetic, mobilitate verde, oraşe inteligente); gazele naturale în secolul XXI (power to gas, biometan, GNL, CNG). AGERPRES