Un specialist american în știința solului, cu peste 35 de ani de experiență internațională, va colabora cu Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM) din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Iași.

Jim Barlow s-a aflat recent într-o a doua vizită de lucru pentru a stabili, împreună cu reprezentanții instituției de învățământ ieșene, modalitățile concrete de colaborare și proiectele în care va fi implicat (în calitate de consultant al unei firme private din zona Moldovei). Conform constatărilor sale, ICAM Iași s-ar putea transforma într-un ”hub” datorită tehnologiilor, a echipamentelor existente aici, dar și datorită experienței și expertizei în domeniul științei solului și plantelor.

”Sunt realmente impresionat de toate echipamentele de cercetare pentru analiza fizică a solului întâlnite aici, la Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu, laboratorul fiind dotat la nivelul marilor universități din vestul Europei sau SUA. Consider că ICAM poate reprezenta atât pentru România, cât și pentru sud-estul Europei un centru important de soluții la problemele aduse de schimbările climatice”, a punctat Jim Barlow.

Specialistul american a mai apreciat și cercetările desfășurate în privința conservării solului, menționând că tehnologiile no-tillage încurajate de cercetătorii și profesorii ieșeni ar putea să prevină deșertificarea sau chiar apariția fenomenului ”dust bowl” – furtunile de nisip – din anii 30 din SUA, când pe fondul a mai multor ani foarte secetoși și în condițiile folosirii în mod nerațional a plugurilor ce presupun întoarcerea brazdei, cantități uriașe de sol au fost purtate de vânt, pierzându-se complet și ireversibil orizontul fertil.

”Domnul Jim Barlow, în calitatea sa de consultant în agribusiness și-a exprimat intenția de a colabora cu noi încă de la prima întâlnire, când a vizitat Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu. A apreciat infrastructura existentă în laboratoarele noastre, personalul foarte bine pregătit, iar având în vedere calitatea dumnealui de specialist în știința solului și vasta experiență, ne-am arătat foarte interesați în a aborda diverse teme de cercetare de actualitate, încercând astfel să găsim împreună soluții care să vină în sprijinul fermierilor români”, a precizat conf. univ. Dr. Denis Țopa, Decan al Facultății de Agricultură.

Jim Barlow este licențiat al Colegiului de agricultură din cadrul Universității Politehnice – San Luis Obispo, California și are experiență în știința și microbiologia solului și agricultură tropicală. În cei peste 35 de ani de experiență în calitate de consultant internațional în probleme legate de agricultura conservativă și managementul proiectelor agricole, Jim Barlow a activat în diverse zone ale lumii dintre care amintim țări precum Mexic, Panama, Costa Rica, Peru, Cambogia, Australia și Noua Zeelandă și mai nou România.