Un oraș inteligent, Smart City, este un ecosistem caracterizat prin existența unor sinergii între cetățeni, mediul privat și administrația locală. Este ideea principală a prezentării susținute de Dana Niculescu, Business Development Manager, Telekom Romania, în cadrul întâlnirii Smart Cities|Smart Communities, organizată de Oameni și Companii, pe 25 mai 2017, la Hotel Pullman din București.

În ceea ce privește factorii-cheie pentru o dezvoltare inteligentă, Dana Niculescu a vorbit despre comunitate (desfașurare geografică, atribute specifice, implicare), scalabilitatea proiectelor, interoperabilitatea soluțiilor și securitatea  cibernetică, fiecare dintre aceștia patru având o importanță foarte mare pentru atingerea standardului ”smart”.

Reprezentanta Telekom a prezentat și un model de evoluție Smart City, referitor la iluminatul inteligent, de la proiecte individuale, la un plan integrat. La capitolul ”eficiență energetică” doar prin trecerea de la lămpile clasice la cele LED , statistic s-a observat o economie de aproximativ 50% per lampă. Impunerea conceptului de iluminat ”as a service”, ce presupune dotarea stâlpului de lumină cu senzori și comunicații, ar aduce, statistic, un plus de 20% reducere consum energie, per lampă, într-un an, dar și reduceri suplimentare din mentenanță.

Referitor la activarea digitală, Dana Niculescu a vorbit despre stâlpii de iluminat cu senzori adiționali, comunicații și interfețe pentru alte domenii (siguranță publică, monitorizarea traficului, parcare inteligentă, NB IOT, 5G, WiFi), toate acestea fiind servicii de valoare adaugată, prin utilizarea în continuare a infrastructurii de bază.

Pentru conceptul de ”oraș inteligent”, senzorul devine device-ul “vedetă” al tehnologiilor. Smart City foloseste senzori  IoT și diverse tehnologii pentru a conecta toate componentele instalate în oraș. Totuși, pe măsură ce lumea continuă să devină din ce în ce mai interconectată, tehnologia nu se mai se învârte numai în jurul inovației pure și a eficacității unui singur produs care operează singur. În prezent, tehnologia de multe ori trebuie să funcționeze într-un ecosistem conectat, pentru a realiza mai deplin valoarea sa. Inundarea orașelor cu senzori care fac același lucru, captează același tip de informație, nu este ceea ce ajută la dezvoltare eficientă pe termen lung. Și aceasta  pentru că  tehnologiile sunt achiziționate și funcționează în “silozuri”, beneficiarii informațiilor nu comunică între ei, iar decidenții nu au o imagine de ansamblu a situațiilor, a activităților, a consumului generat de o comunitate.

Pe de altă parte, interoperabilitatea tehnologiilor, ce presupune ca toate să lucreze împreună, ar putea genera, potrivit Telekom, și vulnerabilitati pentru un oraș inteligent. ”Nu există nicio îndoială că securitatea cibernetică trebuie să fie luată în calcul, astfel încât tehnologiile pentru orașe inteligente să poată prospera. Dar una dintre provocările de astăzi este de a determina ce nivel de protecție este necesar. Mai sunt încă multe de făcut pentru a stabili așteptările acceptate pe scară largă a ceea ce trebuie să fie un dispozitiv securizat, interconectat”, a mai arătat Dana Niculescu.

Conferința organizată la Pullman este parte a Programului ”Smart Cities|Smart Communities”, o platformă de comunicare directă și dezbateri profesionale adresată unei comunități de lideri din administrație publică, educație, sănătate, utilități publice, turism și mediul de afaceri, care sunt interesați și pot contribui în mod semnificativ la dezvoltarea comunităților în care trăiesc. Comunitatea Smart Cities | Smart Communities este dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2016 și are peste 800 membri. Până acum membrii comunității s-au întâlnit de 10 ori cele mai importante orașe din țară.