scoala-profes.jpgPeste două treimi din locurile oferite în judeţul Teleorman la şcolile profesionale pentru anul de învăţământ 2013-2014 au rămas neocupate, a declarat, luni, adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar, Emilian Vrăjitoarea.

Potrivit sursei citate, doar la Liceul Tehnologic nr.2 Roşiorii de Vede, cu profil auto, cele două clase de şcoală profesională, cu câte 28 de locuri, s-au ocupat de absolvenţi ai clasei a X-a. „O explicaţie ar fi faptul că prin această şcoală profesională ulterior poţi obţine mai uşor carnetul de conducător auto”, a precizat Vrăjitoarea.

În schimb, la Liceul Tehnologic nr.2 Alexandria, cu profil agricol, elevii nu s-au arătat interesaţi de locurile oferite la cele patru clase de şcoală profesională.

De asemenea, la Liceul Sf.Haralambie din Turnu Măgurele deocamdată nu s-au completat cele 28 de locuri de la clasa de şcoală profesională. „Sunt mai multe cauze ale acestei situaţii, pornind de la mentalitatea că şcoala profesională este un fel de pedeapsă, continuând cu abandonul şcolar sau insuficienţa resurselor materiale pentru elevi cu rezultate poate mai slabe la învăţătură”, a afirmat Emilian Vrăjitoarea.

Pe perioada studiilor, elevii de la şcoala profesională primesc o subvenţie de 200 de lei/lună şi pot încheia contracte cu firme unde se vor angaja, baza cursurilor constituind-o instruirea practică.

În Teleorman sunt mai multe licee cu profil tehnic, la Alexandria, Roşiorii de Vede şi Turnu Măgurele, unde există o bună dotare, dar pentru anul şcolar 2013-2014 nu s-au primit cereri scrise de organizare a unor clase de învăţământ profesional.
Totuşi, în Teleorman mai pot fi depuse solicitări la clasele de şcoală profesională în a doua parte a lunii august. AGERPRES