Studenţii vor avea o televiziune a lor în Complexul studenţesc „Leu”, 1.000 de studenţi urmând a face stagii de practică în cadrul proiectului „Practicanţii de azi, profesioniştii de mâine ai televiziunilor”, lansat vineri de Universitatea Politehnica din Bucureşti , împreună cu partenerii săi, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” , Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi.

Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în oameni!” are o valoarea totală eligibilă de 18.852.846,01 lei şi are ca scop dezvoltarea aptitudinilor practice ale studenţilor şi inserţia acestora pe piaţa muncii.

„UPB este deţinătoarea unei frecvenţe terestre care merge până la 120 km de Bucureşti. Ideea noastră de a înfiinţa acest post, atunci ca şi acum, este de a fi un post TV-şcoală. Această televiziune va reprezenta o şcoală atât pentru studenţii electronişti – pentru că ei sunt cei care trebuie să asigure partea tehnică de echipamente, funcţionarea lor şi service-ul -, cât şi pentru studenţii de la Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Bucureşti, pentru cei de la Teatru şi Film şi cred că este un exemplu foarte bun de colaborare într-un program care leagă competenţe şi care are toate şansele de a dezvolta în jurul lui o şcoală TV”, a declarat rectorul UPB, prof. dr. ing. Ecaterina Andronescu.

Ea a amintit că instituţia pe care o conduce a fost partener într-un program de înfiinţare a unei televiziuni încă din anii ’90 şi împreună cu o televiziune franceză – TV5 – a înfiinţat acest post care se numeşte Sigma TV. „Este vorba de fosta televiziune Sigma, o televiziune a cărei licenţă de emisie este deţinută în exclusivitatea UPB. Proiectul de fapt îşi doreşte să dezvolte un cadru în care în această televiziune studenţii de la universităţile participante în proiect şi nu numai să efectueze stagii de practică în condiţii optime de cel mai înalt nivel”, a explicat directorul general al Direcţiei Generale Administrativ-Economice a UPB, Mihnea Costoiu. Potrivit acestuia, în proiect se prevede achiziţionarea unor echipamente de ultimă generaţie. La proiect vor participa cadre didactice foarte bine pregătite din universităţile participante, astfel încât stagiile să fie încununate de succes.

„După finalizarea proiectului, UPB şi partenerii s-au angajat să susţină din resurse proprii aceste proiect început din fonduri europene pe o perioadă cât mai lungă. Televiziunea va avea sediul în Complexul studenţesc Leu. Sediul este reamenajat în acest moment. Avem peste 500 cereri de la studenţi care doresc să participe în acest program şi 100 de cereri de la cadre didactice. TV emite şi acum, sperăm ca ea să poată fi găsită şi la societăţile de cablu. Acesta este următorul pas necesar”, a afirmat directorul Costoiu.

În perioada 2011-2012 vor fi recrutaţi 1.000 de studenţi (500 de studenţi anual) din universităţile partenere. Aceştia vor fi pregătiţi în instituţii de presă, ce vor reprezenta şi posibili angajatori pentru viitorii absolvenţi. În cadrul proiectului vor fi realizate cinci acorduri de parteneriat semnate cu potenţiali angajatori în vederea desfăşurării stagiilor de pregătire practică a studenţilor. De asemenea, se are în vedere producerea unui website al proiectului. După 12 luni de la demararea stagiului de pregătire practică se va realiza un clasament, în urma căruia practicanţii cu rezultate excepţionale vor fi premiaţi. AGERPRES