elevi.jpgCentrul National pentru Curriculum si Evaluare din Invatamantul Preuniversitar (CNCEIP) va organiza, pe 18 martie, testarea elevilor de 15 ani in cadrul proiectului OECD-PISA 2009, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Testarea se va desfasura in 159 de scoli si va cuprinde aproximativ 5.000 de elevi de 15 ani din gimnaziu, scoli de arte si meserii si licee. Scolile si elevii constituie un esantion national reprezentativ stabilit de Consortiul PISA in stricta conformitate cu procedurile de esantionare impuse de acest studiu comparativ international.

Domeniul principal al evaluarii PISA 2009 este citirea/lectura. Elevii vor primi o brosura de test cu durata de doua ore, continand itemi de investigare a competentelor de citire/lectura in situatii de lectura autentice, probabil a fi intalnite in viata adulta. Itemii de citire/lectura constituie 2/3. Itemii de stiinte si matematica constituie domeniile secundare investigate in acest ciclu de testare. Elevii primesc sarcini de lucru pornind de la o varietate de texte literare si non-literare, diagrame, tabele, grafice, harti etc. De asemenea, vor primi si un chestionar de mediu socio-educational, cu durata de 40-45 de minute.

Programul OECD-PISA evalueaza in ce masura detin elevii aflati catre finalul educatiei obligatorii unele dintre competentele-cheie, cunostintele si deprinderile de baza esentiale atat pentru continuarea studiilor, cat si pentru participarea deplina la viata sociala sau pentru integrarea pe piata muncii. Administrarea instrumentelor de evaluare este complet externa scolilor, realizata de coordonatori formati la nivel national, pe baza manualului de proceduri specific.

La PISA 2009 participa 68 de tari OECD si tari partenere din intreaga lume. Implementarea proiectului implica doua etape, pretestarea si testarea propriu-zisa. În luna martie 2008 a avut loc pretestarea instrumentelor de evaluare intr-un numar de 25 de scoli din 20 de judete ale tarii, selectate de catre Consortiul PISA 2009.

Conform HG nr. 915/ 2007, Romania participa la programul OECD – PISA 2009 – Programul International OECD pentru Evaluarea Elevilor, iar CNCEIP indeplineste rolul de Centru National PISA 2009 pe toata durata de patru ani a proiectului. Raportul international al ciclului de testare 2009 este planificat sa apara in luna decembrie 2010. Raportul centrului national va fi lansat imediat dupa aparitia raportului international. Toate informatiile actualizate despre proiectul PISA in Romania pot fi consultate pe website-ul www.cnceip.ro.