geomat_2016.jpgÎn perioada 3-6 noiembrie, la Iaşi se desfășoară a patra ediție a Simpozionului Internațional GEOMAT. În paralel vor avea loc ședința anuală a Comisiei 3 – Managementul Informației Spațiale din cadrul Federației Internaționale a Geodezilor (FIG) și seminarul „From Volume to Quality: Bridging the Gap for Spatial Data Infrastructure”.

Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc vineri, 4 noiembrie, ora 10:00, la Hotel Internațional Iași. Sesiunea de comunicări a Comisiei 3 FIG va fi deschisă în prezenţa doamnei Chryssy Potsiou (Grecia), Președinte al Federației Internaționale a Geodezilor, și a domnului Enrico Rispoli (Italia), Președintele Comisiei 3 – Managementul Informaţiei Spaţiale.

În prima zi a evenimentului, joi, 3 noiembrie, a avut loc lansarea expoziţiei de tehnologii moderne în prelucrarea informației spațiale, care a fost deschisă de dr. ing. Valeriu Manolache, Președintele Asociației patronale de cadastru, geodezie și cartografie (APCGC). Tot joi au fost organizate prezentări și mese rotunde organizate în colaborare cu Agenția națională de cadastru și publicitate imobiliară (ANCPI) pe tema Programului național de cadastru și carte funciară și a rolului specialistului geodez în cadrul acestuia din perspective tehnică și juridică. Acestea au fost conduse de dr. ing. Ileana Spiroiu, Director general adjunct în cadrul ANCPI, dl. Victor Grigorescu, Directorul Direcției de înregistrare sistematică din cadrul ANCPI, și prof. dr. ing. Cornel Păunescu, președintele UGR.

„Discuțiile s-au axat pe faptul că rolul specialistului geodez este esențial în realizarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară. Un specialist bine pregătit și adus la zi cu noutățile tehnologice și cu instruire în privința conduitei profesionale este o garanție în plus pentru beneficiarul final al acestor lucrări, respectiv cetățeanul român, care nu își poate folosi dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile fără ca acestea să nu fie intabulate conform normelor”, a declarat prof. dr. ing. Cornel Păunescu, Președintele Uniunii Geodezilor din România (UGR).

Programul detaliat al simpozionului poate fi accesat pe siteul evenimentului