robu-nicolae_mare.jpgTimpul pe care-l au universităţile pentru întocmirea documentelor ce vor sta la baza ierarhizării lor este foarte scurt şi, din această cauză, există riscul ca raportările să nu fie făcute cu acurateţe, ceea ce le-ar putea atrage probleme, a declarat duminică senatorul Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnica ”Traian Vuia” din Timişoara.

Potrivit acestuia, este vorba despre prevederi pe care el le apreciază de mulţi ani şi a susţinut această idee şi în perioada elaborării Legii Educaţiei. ‘

‘Acum se cer raportări în vederea efectuării clasificării, respectiv ierarhizării. Aceste raportări cuprind un volum uriaş de informaţii şi timpul pe care ni l-a acordat Ministerul Educaţiei pentru efectuarea lor este extrem de scurt. Pe cale de consecinţă, avem o îngrijorare că aceste lucruri, extrem de importante – de clasificare a universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii – se vor face corect. Dacă universităţile nu au timp suficient să raporteze cu acurateţe datele care le caracterizează, dacă nu există timp destul pentru a se face verificarea datelor şi validarea raportărilor, există un risc ca acea categorisire, respectiv ierarhizarea programelor de studii, să nu fie în acord cu realităţile. Ar fi mare păcat, pentru că s-ar putea compromite o idee care, de altfel, este bună, până aici”, a declarat Nicolae Robu.


UPT a declanşat procesul imediat ce conducerea a fost informată că trebuie să facă aceste raportări şi se lucrează aproape non-stop în încercarea de a se încadra în termenul fixat, care este ziua de luni, potrivit rectorului.


”La finele lunii vor veni experţii Asociaţiei Europene a Universităţilor pentru analiza raportărilor şi întocmirea acelor clasamente, pe programe de studii, respectiv pentru împărţirea universităţilor în cele trei categorii. Această ierarhizare presupune împărţirea universităţilor în cele trei categorii. Astfel vor fi universităţi de educaţie abilitate să organizeze doar studii de nivel licenţe, universităţi de educaţie şi cercetare abilitate să organizeze studii de nivel licenţă şi masterat şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie, care vor fi abilitate să organizeze atât studii de nivel licenţă, cât şi de masterat şi de doctorat”, a explicat rectorul. UPT îşi asumă misiunea de a fi universitate de cercetare de excelenţă şi educaţie.


Pe baza asumării unei misiuni din cele trei de către fiecare universitate, se face o verificare a raportărilor şi o cuantificare a lor în raport cu ceea ce se va adopta – pentru că încă nu este fixat – pentru fiecare din cele trei categorii. AGERPRES