Tinerii absolvenţi de liceu care au rezultate deosebite la învăţătură vor putea beneficia de granturi de cercetare, potrivit unei hotărâri adoptate, pe 31 mai, de Guvern, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu.

Tinerii absolvenţi de liceu care au rezultate deosebite la învăţătură vor putea beneficia de granturi de cercetare. Granturile de cercetare vor fi acordate sub titulatura ‘Grant pentru tineri cercetători Regele Carol I’ (…) E vorba despre absolvenţi care, pe parcursul celor patru ani de liceu, au avut rezultate deosebite la olimpiade internaţionale şi olimpiade naţionale. Grantul se acordă fiecărui candidat prin intermediul universităţii sau facultăţii la care studiază, din fonduri ale Ministerului Cercetării„, a declarat Alina Petrescu la Palatul Victoria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, pentru laureaţii olimpiadelor internaţionale se vor acorda următoarele sume: 3.500 de euro pe an pentru cei care au obţinut locul I, 3.000 de euro pe an pentru locul al II-lea, 2.500 de euro pe an pentru locul al III-lea. Pentru laureaţii olimpiadelor naţionale se vor acorda următoarele sume: 2.500 de euro pe an pentru locul I, 2.000 de euro pe an pentru locul al II-lea şi 1.500 de euro pe an pentru locul al III-lea.

„Se mai pot acorda şi suplimente la aceste sume, dacă tinerii respectivi participă la evenimente ştiinţifice internaţionale şi, de asemenea, dacă formează echipe din care să facă parte cel puţin 5 studenţi, care provin de la una sau mai multe universităţi şi care lucrează împreună la redactarea unor materiale sau la crearea unor subansamble şi subcontractări pentru realizarea de probe tehnologice sau promovarea unor idei realizate în echipă”, a mai afirmat Alina Petrescu. AGERPRES