tanase_simona.jpg

„Scolile au nevoie de sustinere prin dezvoltarea unor structuri si mecanisme de formare, informare, monitorizare si comunicare la nivel local, regional si national in domeniul prevenirii si combaterii fenomenelor de violenta in scoala” – considera Simona TANASE, managerul proiectului „Tinerii impotriva violentei”.

– Violenta in scoli este un subiect indelung dezbatut in prezent, in toate mediile sociale, devenind un interes comun al tuturor celor implicati in domeniul educational din Romania. Care sunt aspectele care fac diferenta intre acest proiect si alte actiuni intreprinse de-a lungul timpului de catre Ministerul Educatiei in vederea identificarii si combaterii factorilor care genereaza violenta in mediul scolar?

– Tema violentei in scoli este un subiect de mare interes in toate mediile, nu doar in cel educational. Fiecare dintre noi are persoane apropiate in scoala si doreste gasirea unei solutii pentru depasirea momentelor dificile in care sunt implicati copiii si profesorii.
Acest proiect strategic POS DRU aduce Strategia nationala pentru combaterea violentei in scoli mai aproape de elevi si profesori, ofera cursuri de formare acreditate, solutii de management, strategii de lucru la clasa si suport financiar pentru toate acestea principalilor actori din mediul educational.

– Care sunt grupurile tinta carora va adresati prin intermediul proiectului „Tinerii impotriva violentei”?

– Prin acces la finantare ca proiect strategic POS DRU, Axa 1 Educatie si formare profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere, Domeniul Major de Interventie 1.1 Acces la educatie si formare profesionala initiala de calitate, se adreseaza inspectorilor scolari, directorilor de centre de formare, managerilor din unitatile de invatamant, profesorilor din Consiliile de administratie, consilierilor scolari si elevilor.

– Cu cine colaborati in cadrul acestui proiect si care sunt in mare, atributiile partilor?

– Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii va implementa acest proiect impreuna cu Institutul de Stiinte ale Educatiei ce ofera cursuri de formare, Organizatia „Salvati Copiii” cu activitati de formare si voluntariat, S.C. Agentia OSC S.R.L. pentru campania de comunicare.

– Sunteti de parere ca aparitia si dezvoltarea actelor de violenta petrecute in interiorul unitatilor scolare sunt, in mare parte, urmarile managementului defectuos al institutiilor respective de invatamant?

– Cred ca scolile au nevoie de sustinere prin dezvoltarea unor structuri si mecanisme de formare / informare, monitorizare si comunicare la nivel local, regional si national in domeniul prevenirii si combaterii fenomenelor de violenta in scoala, dezvoltarea capacitatii institutionale a diferitelor structuri cu rol in domeniu, dezvoltarea competentelor resurselor umane implicate in educatie.

– Care vor fi cele mai importante activitati desfasurate in cadrul acestui proiect? Care sunt rezultatele asteptate la finalul acestuia?

– Prin acest proiect vor avea loc 10 module de formare pe tema violentei scolare, 4 module de formare a formatorilor resursa la nivel judetean, 1 set de resurse de invatare pentru elevi, 36 de sesiuni de formare a inspectorilor scolari judeteni, directorilor de centre de formare, directorilor de unitati de invatamant, membrilor Consiliilor de Administratie de la nivelul scolilor, 16 focus grupuri si mese rotunde organizate la nivel regional, pentru identificarea problemelor specifice si pentru analiza de nevoi, 41 de centre de resurse judetene in domeniul prevenirii si combaterii violentei in scoala, 8 workshopuri regionale pentru elaborarea de planuri judetene de actiune in domeniul prevenirii si combaterii violentei scolare. Totodata, ca rezultate, ne dorim sa obtinem perfectarea unui sistem de monitorizare a fenomenelor de violenta in scoli, sprijin pentru dezvoltare institutionala, formarea in domeniul prevenirii si a combaterii violentei in scoala, formarea elevilor implicati in programul de gestionare a conflictelor si comunicare / interactiune non-violenta.

– Acest proiect este unul dintre cele mai ample programe de prevenire si combatere a actelor de violenta in mediul educational, din Romania. Care este valoarea totala a proiectului?

– Finantat din Fondul Social European ca proiect strategic pentru o valoare maxima de 18.500.000 RON pentru 3 ani, nivel stabilit in anul 2008, cred ca reprezinta un succes al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii nu numai prin suma, posibilitatile pe care le ofera in sistem pentru aplicarea principiilor Strategiei nationale pentru combaterea violentei in scoli, gasirea unor instrumente de lucru pentru Consiliul National pentru Combaterea Violentei in Mediul Scolar, sistemul educational in ansamblul lui, dar mai cu seama, ofera o deschidere catre alte proiecte pe aceasta tema, proiecte prezente si viitoare, derulate in tara sau la nivel european.

Aici puteti descarca brosura cu materialul complet