Toamnă provensală cu sperietori de ciori pentru o delegaţie a Colegiului Naţional “Vasile Alecsandri” din Bacău

alecsandri_col_comenius1.jpgÎn cadrul Proiectului Multilateral Comenius “Sur la trace du nôtre heritage culturel en Europe” – STRANHECE, 2011-2013, o echipă de la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bacău, formată din elevele Sorana Cancel, Lidia Roca şi Diana Grosu şi prof. Lidia Blidariu – consilier şcolar şi coordonatorul proiectului, prof. Liliana Aflorei – director adjunct, şi bibliotecar prof. Maria Creţu, a vizitat, în regiunea Provence, Franţa, Liceul-campus cu profil agricol “L. Giraud” din Carpentras.

În această mobilitate, elevii au întâlnit liceeni din alte şase ţări europene: Franţa, Italia, Bulgaria, Spania, Belgia şi Grecia.

Având ca scop promovarea specificului naţional, pentru această reuniune, elevii alecsandrini au realizat, pe baza competenţelor lingvistice şi TIC, cercetări şi produse creative legate de personalitatea studiată în proiect, George Enescu (exilul parizian), de schimburile culturale cu Bulgaria (jurnale), costume, măşti şi sperietori, de învăţat dansuri populare pe teme muzicale folclorice din Rapsodia I enesciană. Realizările au fost oferite şcolilor partenere, în cadrul reuniunii de la Carpentras.

Românii au fost primiţi şi trataţi călduros, experienţa trăită de ei fiind una de excepţie. Elevii şi profesorii au avut şansa să descopere importanţa cultural-istorică a regiunii, prin vizitarea împrejurimilor (oraşele Carpentras şi Avignon) şi prin experimentarea stilului de viaţă francez. Elevii alecsandrini au fost cu adevărat apreciaţi pentru comunicativitatea şi politeţea de care au dat dovadă pe parcursul vizitei, dar şi pentru diversitatea culturală a ţării.

Impresionată de amabilitatea şi cultura francezilor, Sorana Cancel (XII B) ne-a împărtăşit păreri despre călătorie: “Provence mi s-a părut un tărâm de vis, unde lumina e mai clară, iar oamenii mai liniştiţi, apropiaţi de ritmul normal al vieţii. Oraşele vechi pe care le-am vizitat m-au impresionat prin atmosfera lor boemă şi prin atemporalitatea unor locuri unde viaţa pare să curgă mai lin, iar oamenii ştiu să se bucure de fiecare moment. Prin acest proiect, am călătorit într-o ţară pe care nu cred că aş fi avut ocazia să o vizitez în alte circumstanţe, în cadrul unor activităţi foarte bine organizate, care ne-au purtat, pe noi şi pe elevii din celelalte ţări participante, pe un drum de descoperire a unui ţinut minunat.”

“M-a impresionat plăcut să văd cum colegii francezi ne-au primit cu bucurie şi ospitalitate. Am apreciat la ei faptul că au pus foarte mult suflet în ceea ce au făcut”, a precizat eleva Lidia Roca.

“Elevii si profesorii din proiect au lucrat mult, realizând, cu elevii de gimnaziu, un festival de sperietori, o prezentare PPT despre personajul Dracula, o mască tradiţională pentru costumul popular, un pliant cu exilul lui Enescu în Franţa, dansuri şi alte materiale de documentare, ceea ce a atras aprecierea partenerilor noştri. Sunt bucuroasă pentru determinarea pe care au arătat-o fetele noastre, aflate în clasa de bac, cum se spune la francezi, şi profesorii implicaţi în proiect şi în această mobilitate în Franţa. Port recunoştinţă partenerilor francezi pentru organizarea acestei reuniuni STRANHECE cu elevi, cu o participare atât de numeroasă”, a declarat prof. Lidia Blidariu, coordonatorul proiectului.

alecsandri_col_comenius2.jpg