usamv_cluj_.jpgCoalitia pentru Universitati Curate care a lansat „Topul Universitatilor Curate” a reusit sa provoace o dezbatere destul de aprinsa in mediul universitar, scotand in evidenta deficiente majore dar si reusite ale acestuia.

Unele universitati au reactionat punctual, altele superficial iar altele deloc privind caracterizarea facuta in „Topul universitatilor curate”. Principala critica adusa initiativei coalitiei este lipsa transparentei criteriilor pe baza caruia a fost realizat acest top.

Ca orice top era de asteptat ca acesta sa atinga subiectivitati sau sa reflecte probleme structurale ale mediului academic. Specialistii bine intentionati au adus critici punctuale acestui top iar ARACIS a criticat si mai detaliat initiativa CUC. Oricum, aparitia unui astfel de studiu, chiar intitulat „top”, probabil din motive mediatice, este binevenit la nivel de dezbatere in societatea romaneasca, mai ales daca se tot afirma in mass-media ca educatia este o „prioritate nationala”.

USAMV Cluj-Napoca a salutat initiativa privind Competitia Integritatii Universitare, dar a recomandat, intr-un comunicat, publicarea criteriilor de evaluare inainte de declansarea competitiei, in spiritul transparentei si corectitudinii. Majoritatea reactiilor au fost apropiate celei USAMV Cluj. Multe din evaluari au fost efectuate prin colectarea gresita a datele oferite de universitati avand in vedere ca s-au oferit, in transparenta si corectitudine, toate documentele solicitate. Exemplele de gafe au fost prezente in multe din paginile topului: declaratii de avere si cele de conflicte de interese aflate la zi dar percepute ca nefiind actualizate, solicitari absurde de actualizare a Cartei Universitare, document de baza care de obicei se modifica rar, modificaril de organigrama si functii noi operate imediat dupa alegeri si care nu au mai fost „prinse” in cercetarea Coalitiei.

De asemenea, topul apeleaza la generalizari absolut nefondate iar aprecierile negative privind calitatea guvernantei, bazate doar pe faptul ca „in ciuda respectarii prevederilor legale sunt promovate in continuare persoane din interiorul universitatii”, dovedesc necunoastere in ce priveste resursa umana disponibila in domeniul academic, in multe dintre universitatile analizate. Unele universitati au reactionat chiar prin scrisori care solicita rectificari si chiar precizari de metodologie mai ales.

Una peste alta insa topul prezinta suficiente lucruri care „merg” in universitati iar curatenia care ar trebui sa o faca Ministerul Educatiei in sistem are o buna baza de pornire in acest top. Intr-o societate in care dezbaterea pe teme sensibile lipseste, lansarea acestui top este un prim pas catre un dialog generalizat al tuturor actorilor dintr-un domeniu care este important pentru cultura civica si nivelul democratic al Romaniei.