elevi_straini.jpgÎn anul şcolar 2012-2013, numărul copiilor români care învaţă în şcoli occidentale a crescut în medie cu 25%, însă în ce priveşte nivelul cunoştinţelor acumulate, aceştia s-au plasat sub punctajul mediu al studiului PISA, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, coordonatorul proiectului World Education, Svetlan Danev.

El a anunţat că reprezentanţii a 30 de şcoli private de elită şi colegii din Anglia, Elveţia, Germania, dar şi Canada şi Austria participă, în zilele de 7 şi 8 decembrie, la târgul specializat pentru învăţământul secundar de elită în străinătate, organizat la Bucureşti.

Svetlan Danev a prezentat rezultatele studiului Programului Internaţional pentru evaluarea elevilor, PISA, concluzia în ceea ce priveşte România fiind aceea că în anul şcolar 2012-2013 numărul copiilor români care învaţă în şcoli occidentale a crescut în medie cu 25%. „Acest studiu PISA este complex şi cuprinde 65 de ţări iar durata aplicării studiului este de trei ani, implicând un număr de 510.000 elevi, cu vârsta de 15 ani. Vestea bună pentru România este că, faţă de precedentul studiul PISA, elevii români au avut rezultate mai bune la matematică, ţara urcând în clasament de pe poziţia 47 pe locul 45, fiind plasată în grupul ţărilor Italia, Spania, Polonia şi Estonia. Vestea proastă este că punctajul mediul al elevilor români este mult sub punctajul mediu al studiului”, a spus acesta.

Conform studiului PISA, elevii din Asia şi Vestul Europei au obţinut cel mai ridicat punctaj la evaluarea cunoştinţelor cumulate în anii de studiu. „Se crede că ţările din Asia şi Vestul Europei, care au obţinut punctajul cel mai bun la acest studiu, sunt foarte atente la selecţia profesorilor, atenţie ce poate fi măsurată prin sistemul salarial. Profesorii din România şi Bulgaria sunt cel mai slab plătiţi din UE. Spre comparaţie, în Grecia profesorii primesc de două ori mai mult, în Spania de patru ori mai mult, iar Elveţia şi Anglia au salarii de şase ori mai mari”, a mai susţinut Svetlan Danev.

Totodată, acesta a subliniat faptul că interesul părinţilor faţă de sistemul de educaţie privat din străinătate nu a fost afectat de criza economică, explicaţia fiind aceea că majoritatea acestor familii au o situaţie financiară bună, permiţându-şi taxe anuale de şcolarizare „de elită”: Germania – 30.000 euro, între 70.000-75.000 de franci elveţieni în Elveţia sau o taxă de 55.000 de dolari canadieni în şcolile din Canada.

Svetlan Danev a adăugat că principalele aspecte care motivează părinţii în a alege o şcoală de elită pentru copiii lor sunt nivelul calitativ oferit de sistemele educaţionale din Vest, activităţile extracurriculare (sportive, de creaţie, arte şi recreaţie), dar şi şansele crescute de acces la universităţi de top.

Potrivit lui Danev, părinţii manifestă un interes aparte faţă de liceele internat din Anglia şi Elveţia, tendinţa fiind aceea că 15% dintre elevi se orientează spre şcolile din Anglia, 13% spre cele din Elveţia, iar restul până la 100% spre Germania, Austria şi alte ţări europene. „În ultimii cinci ani, numărul de copii la şcoală în străinătate a cunoscut o evoluţie ascendentă. În fiecare an, între 1.600 şi 2.000 de elevi străini se adăugă grupului de copii străini care studiază în liceele internat din Anglia, totalul fiind de 10.000 de elevi străini. România contribuie şi ea la creşterea numărul de copii străini care studiază în liceele internat din Anglia, principalul motiv ar fi dorinţa de a forma o elită de afaceri în România”, a susţinut reprezentantul proiectului World Education.

Referitor la târgul de educaţie din 7 şi 8 decembrie, Danev a spus că experţii se vor întâlni cu copii cu vârste între 7 şi 18 ani şi familiile lor pentru sesiuni de consiliere speciale, anul acesta participând şi unităţi de învăţământ din Canada şi Austria, dar şi din Cluj.

La târgul amintit vor participa unele dintre cele mai populare şcoli britanice, inclusiv CATS College şi Bromsgrove School, King Edward’s School Witley, Cardiff Sixth Form College şi Abbez College. De asemenea, este anunţată şi participarea Liverpool College, care oferă o reducere a taxelor de şcolarizare de la 26.000 la 13.000 de lire sterline pe an.

În premieră, în cadrul târgului va fi oferită şi o bursă specială de 42.000 franci elveţieni, reprezentând o reducere de 50% din taxa de şcolarizare. Bursa va fi acordată de către colegiul elveţian Institut auf dem Rosenberg şi este destinată candidaţilor din România. Pentru prima dată, târgul va prezenta şi oportunităţile de studiu în şcoli de elită din Canada – Asbury College şi Lakefield College. AGERPRES