Toți elevii vor beneficia de transport public gratuit

Toţi elevii din România vor beneficia de transport public gratuit, subliniază Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Guvernul a adoptat în şedinţa de joi o ordonanţa de urgenţă privind reglementarea unor măsuri în domeniul educaţiei, aplicabile începând cu intrarea în vigoare a prezentului act normativ.
Conform ordonanţei, operatorii de transport au obligaţia de a asigura transportul gratuit al elevilor şi al altor categorii de persoane care beneficiază de facilităţi specifice de transport, sub sancţiunea încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane, prin curse regulate, la nivel judeţean; retragerea licenţei de traseu în cazul transportului interjudeţean.

“Astăzi, am făcut un pas extrem de important într-o problemă despre care au vorbit guverne la rând, dar pe care niciun guvern nu l-a realizat până la Guvernul Orban. Vorbim despre transportul gratuit pentru elevi. Astăzi, prin ordonanţa de urgenţă, am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit al elevilor sub sancţiunea încetării contractelor, fie de delegare a serviciului public de transport, sau chiar a retragerii licenţei de traseu în cazul transportului interjudeţean”, a arătat vicepremierul Raluca Turcan, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei de guvern.

Potrivit lui Turcan, consiliile judeţene vor avea obligaţia să includă această condiţie în contractele cu operatorii de transport. “În felul acesta sute de mii de copii care până acum erau văduviţi de un drept fundamental – şi anume de educaţie gratuită de calitate, dar şi de siguranţă a vieţii personale – au primit o mână de ajutor din partea Guvernului Orban. Cum se derulează acest proces? Licenţele au fost prelungite, consiliile judeţene preiau aceste licenţe sau contractele de servicii publice cu operatorii de transport şi au obligaţia să pună această condiţie, ca aceştia să realizeze transportul gratuit”, a spus Turcan. AGERPRES