basescu_2008.jpgPresedintele Traian Basescu a adus o serie de critici, in discursul sau de pe 24 septembrie din fata Camerelor reunite ale Parlamentului, la adresa sistemelor de educatie si de sanatate, precum si a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

Presedintele a aratat ca, in conditiile in care mai multe de 1 milion de locuri de munca din agricultura se vor transfera spre alte domenii, care valorifica mai bine potentialul uman, educatia ar trebui sa asigure oferta necesara pentru valorificarea acestui potential uman.
Pe de alta parte, el a remarcat ca sistemul de invatamant prezinta multiple deficiente, in pofida faptului ca, dupa multi ani de subfinantare, bugetul educatiei a ajuns la 6% din PIB, adica la 8 miliarde de euro. Traian Basescu a sustinut ca sistemul actual de invatamant este inechitabil, deoarece apartenenta la mediul rural se asociaza cu dezavantaje majore si doar 25% din elevii de la tara ajung sa urmeze liceul.

El a considerat, totodata, ca sistemul de invatamant este nerelevant in raport cu nevoile economiei nationale si ale societatii viitorului. Seful statului a semnalat ca numarul copiilor care abandoneaza scoala este mult mai mare decat in restul tarilor UE iar ponderea elevilor de 15 ani care nu reusesc sa atinga nivelurile cele mai ridicate de performanta este dubla fata de media din celelalte state ale Uniunii Europene. Basescu a constatat ca, in conditiile in care performantele generale ale elevilor romani sunt mult sub nivelul mediei internationale, exista o mare inadvertenta intre dublarea sumelor alocate educatiei, in ultimii ani, si deprecierea calitatii sistemului de educatie.