basescu microfon.jpgPreşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni, la finalul vizitei efectuate la Roşia Montană, că el chiar crede în acest proiect, subliniind că a venit timpul ca România să îşi exploateze aurul, cuprul, argintul cu mijloace tehnologice moderne.

Întrebat de ziarişti dacă va continua să susţină proiectul de la Roşia Montană, Traian Băsescu a spus că „nu mai intens decât până acum”, reamintind că a fost pentru acest proiect încă de la început, de pe vremea când era primar general al Capitalei.

„Chiar cred în acest proiect. Şi cred că a venit timpul să ne exploatăm aurul, cuprul, argintul cu mijloace tehnologice moderne, pentru că preţurile, nu ne uităm la vârfuri, şi la aur, la argint, la cupru, ne permit, acum bazat şi pe tehnologii noi, să exploatăm fără subvenţii. Înainte şi cuprul se exploata cu subvenţie”, a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a făcut referire şi la exploatarea de la Roşia Poeni pe care a vizitat-o tot luni, susţinând că acolo compania de stat a reluat exploatarea cuprului utilizând şi un proiect pilot britanic. „Au ajuns să facă foiţă de cupru din lacul de decantare, din reziduuri au ajuns să scoată cupru. Deci şi în România aceste industrii trebuie să revină şi trebuie să revină utilizând ultimele tehnologii. Ce este foarte important, dincolo de faptul că aceste metale, fie că e vorba de aur, argint sau de cupru, au dobândit altă valoare decât înainte, mai este o mină de aur în astfel de activităţi şi mina de aur sunt locurile de muncă”, a subliniat Traian Băsescu.

Preşedintele s-a referit şi la întâlnirea pe care a avut-o la sediul Primăriei din Roşia Montană atât cu susţinători, cât şi cu opozanţi ai proiectului. „Sunt puncte de vedere şi trebuie respectate punctele de vedere ale tuturor. În acelaşi timp, trebuie privit la interesul general. Dar şi cei care au alt punct de vedere trebuie ascultaţi şi, pe cât posibil, convinşi. Eu îmi fac datoria să mă conving şi, dacă vreţi, să vin aici pentru că e un proiect greu şi foarte controversat, să vin aici să încerc să contribui la clarificarea realităţii de la Roşia Montană”, a subliniat Traian Băsescu.

În opinia şefului statului, ar fi o greşeală ca România să nu înceapă astfel de proiecte. „Am mai auzit şi ideea că susţin proiectul unei corporaţii. Nu, susţin un proiect al României, la fel cum am fost acum două săptămâni şi am susţinut ce trebuie făcut pentru Şantierul Naval Mangalia, la fel cum susţin că trebuie să rezolvăm Rompetrolul. Sunt lucruri care trebuie făcute pentru că, în primul rând, creează locuri de muncă şi dezvoltare pentru România”, a spus Traian Băsescu. AGERPRES