Presedintele Traian Basescu acuza inechitatile din sistemul educational romanesc si spune ca acestea trebuie rapid rezolvate pentru ”a da semnalul seriozitatii sistemului de invatamant”.
Prezent la Congresul Uniunii Studentilor din Romania si vorbind despre obiectivele continute in Pactul pentru Educatie, Basescu a aratat ca, in prezent, sansele unui tanar din mediul rural in raport cu cele ale unuia din mediul urban de a accede in invatamantul universitar sunt de doar 2 %.

”Doar 2% din tinerii din mediul rural au sanse sa intre in invatamantul universitar din cauza educatiei din mediul rural si calitatii cadrelor didactice dar si a modului de organizare a sistemului de educatie in mediul rural. De asemenea, este greu sa ne imaginam o societate echitabila cat timp copiii unguri, nascuti, crescuti in familii din mediul rural in Romania, in familii de maghiari, nu vorbesc limba romana pana ajung la scoala. Daca nu le cream conditii sa invete bine limba romana nu vor avea sanse sa lucreze in alta parte decat in Covasna si Harghita, ceea ce inseamna o limitare uriasa a sanselor lor. Sau copiii din familiile de romi. Aceste lucruri trebuie rezolvate daca vrem sa dam semnalul seriozitatii sistemului de educatie romanesc”, a afirmat presedintele tarii.

El s-a referit si la sistemul permanent de educatie, precizand ca, in statele membre UE, 12% din forta de munca angajata se afla anual in diverse forme de educatie continua, pentru perfectionare, in timp ce, la noi, doar 2, 5% din forta de munca este prinsa in diverse sisteme de educatie continua.

”In contextul descresterii natalitatii, la orizontul anilor 2020-2025, populatia universitara se va reduce cu mai mult de 40% in raport cu tinerii care sunt azi in universitati”, a avertizat presedintele.

El si-a exprimat speranta ca anul universitar 2008-2009 va incepe cu aceasta Strategie continuta in Pact, finalizata.

”Este putin optimism in afirmatia mea, dar avand in vedere realitatea deprecierii sistemului de educatie trebuie sa ne grabim. Nefinalizarea Strategiei pana la urmatorul an universitar va impiedica lansarea legislatiei care sa acopere obiectivele strategiei si va duce la amanarea cu inca un an a unor masuri ce trebuie luate rapid, ceea ce inseamna o generatie in plus care nu va beneficia de un sistem modern de educatie”, a spus Basescu.