basescu-traian_noua.jpgMinistrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, face compromisuri inadmisibile, blocand reforma invatamantului, a sustinut joi presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa, la Palatul Cotroceni.

„Este momentul sa reafirm ceea ce am spus in cateva randuri si reafirm ca blocajul in reforma educatiei este o responsabilitate egal impartita intre sindicate si oameni politici. Sindicatele sunt elementul major de blocaj in adoptarea solutiilor Miclea si, de asemenea, oameni politici, inclusiv doamna Andronescu, din dorinta de a nu deranja bazinul electoral al partidului, ezita si face compromisuri inadmisibile in raport cu situatia grea in care se afla sistemul de educatie din Romania”, a afirmat Traian Basescu.

El a spus ca a purtat cu ministrul Andronescu discutii legate de necesitatea implementarii rapide a setului de solutii propus de Comisia prezidentiala pentru educatie condusa de Mircea Miclea si, constatand intarzierea reformei, a decis sa participe la sedinta de guvern. „Constatand ca, de fapt, setul de solutii de reformare a sistemului de educatie din Romania intarzie, am mers la sedinta de guvern, la care v-ati revoltat toti, si am abordat in Guvern aceasta problema a necesitatii aplicarii rapide a reformei in educatie, sigur, sustinand solutiile comisiei prezidentiale, condusa de domnul profesor Miclea”, a declarat seful statului.

Traian Basescu a afirmat ca reforma este in mod egal necesara invatamantului privat, dar si invatamantului de stat. „Si in invatamantul privat, ca si in invatamantul de stat gasim judecatori, salariati ai Curtii de Conturi, prefecti, oameni politici, care o fac, vezi Doamne, pe dascalii si asta pentru a se crea un paienjenis de sustinere a optiunilor celor care nu doresc reformarea sistemului educatiei. Probabil, aici gasim si explicatia de ce orice actiune in instanta a universitatilor este castigata de universitati in detrimentul uneori a respectarii legii si a interesului public de a avea un sistem de educatie performant”, a spus seful statului.

Presedintele Basescu a reamintit ca, in 2006, urmare a cererii sale de reexaminare, Parlamentul a probat, dupa ce a respins initial, Legea 87 care stabileste sistemul de evaluare a universitatilor de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS). „Din acest punct de vedere, resping categoric orice afirmatie, speculatie a doamnelor, domnilor jurnalisti si politicieni pe care i-ar duce capul ca (…) presedintele vinde interesele educatiei pentru voturi, cum se exprima, in ultimele doua zile, prestigiosi cunoscatori a ceea ce gandesc eu”, a afirmat presedintele Traian Basescu.


REALITATEA.NET – T. Basescu: Andronescu face compromisuri inadmisibile in privinta educatiei pentru a nu deranja electoratul PSD