basescu microfon.jpgPresedintele Traian Basescu sustine ca „exista o calitate indoielnica a unui procentaj important de cadre didactice” si atrage atentia ca, in cazul in care se va reduce numarul de materii, o parte dintre dascali vor merge in somaj.

„Unii merg in somaj (daca se reduce numarul de materii – n.r.) pentru ca avem o calitate indoielnica a unui procentaj important de cadre didactice, care nu au ce cauta sa predea si se vede dupa performantele si nereusitele in viata ale copiilor. Vedeti cati copii care termina liceul scriu cu greseli de ortografie si ne lamurim care este calitatea educatiei”, a declarat Traian Basescu, miercuri, intr-o emisiune la postul public de radio.

In opinia sa, exista „un important numar de dascali, pe toate nivelurile, care nu au ce cauta in invatamant”. Seful statului a atras atentia si asupra numarului mare de ore si de materii cuprinse in curricula scolara.

„La un liceu de informatica, copiii au 32 de ore, ceea ce inseamna zilnic sase ore si doua zile cu 7 ore. Dar priviti cate materii – in clasa a IX-a au 16 materii, fara dirigentie, in clasa a X-a 17 materii, iar in clasele a XI-a si a XII-a au 13 materii”, a exemplificat seful statului. Traian Basescu a mentionat ca, fata de anul 1989, numarul elevilor s-a micsorat cu circa 150.000, iar numarul profesorilor a crescut cu 50.000. „Eu cred ca trebuie sa privim foarte atent la numarul de materii, cata inutilitate este, pentru ca din acest motiv vorbesc de o reforma curriculara”, a punctat presedintele, adaugand ca trebuie organizat un sistem de invatamant mai eficient, in care copilul sa invete doar ceea ce ii este necesar in formarea sa. De altfel, seful statului a anuntat ca a trimis, marti, primului-ministru Emil Boc, solutiile propuse de Comisia prezidentiala pentru educatie si a sugerat ca si colectivele de profesori sa se implice in accesarea proiectelor europene care ofera bani pentru modernizarea sistemului de invatamant.