Traian Basescu: “Invatamantul la distanta este pelagra Educatiei in Romania”

basescu traian1.jpgPresedintele Traian Basescu a declarat, joi, la postul public de radio, ca invatamantul la distanta este “pelagra” sistemului de Educatie din Romania, iar obiectul discutiilor dintre ministrul Ecaterina Andronescu si sindicate ar fi cum pot fi “mistificate” solutiile bune date de Comisia Miclea.

“Cursuri neautorizate sunt si in invatamantul de stat si, mai ales, invatamantul de la distanta, care este pelagra generalizata a invatamantului din Romania, functioneaza bine-mersi si in invatamantul de stat, ca si cum am fi o tara ca Australia. Pai, in Romania, la fiecare colt de strada intr-un oras dai de o universitate, ca-i privata, ca-i de stat. De unde pana unde escrocheria, scuzati-ma ca ii spun asa, invatamantului de la distanta”, a afirmat presedintele.

In opinia sa, in Romania nu se justifica invatamantul la distanta, iar cei care nu au timp pentru invatamantul la zi ar trebui sa mearga la cursurile fara frecventa. “Despre ce invatamant de stat vorbim cand marea majoritate a studentilor la stat sunt cu plata? (..) Eu cred ca invatamantul trebuie tratat egal, ca e de stat, ca e privat si (..) exigentele de evaluare sunt cheia modernizarii sistemului de educatie romanesc”, a declarat Basescu. Seful statului a subliniat si importanta reformei curriculare, sustinand ca elevii studiaza 13-14 materii pentru a se da de lucru unor dascali, care uneori nici macar nu beneficiaza de pregatirea necesara.

“Daca mai pierdem un an cu ceea ce organizeaza acum doamna ministru pe la minister, ea discuta cu sindicatele, din nou, cum sa poata sa mistifice solutiile bune date de Comisia Miclea. Va asigur ca acesta este obiectivul major al discutiilor cu sindicatele, cum sa faca din niste proiecte bune niste proiecte convenabile dascalilor si nu copiilor si, bineinteles, politicienilor”, a spus Traian Basescu. Presedintele a adaugat ca “Spiru Haret” este o chestiune “punctuala” care trebuie rezolvata legal, dar problema educatiei este “sistemul falimentar”, care afecteaza nu doar invatamantul privat, ci si pe cel de stat. Potrivit lui Basescu, s-a ajuns in aceasta situatie din cauza oamenilor politici, in mod deosebit a ministrilor Educatiei, dar si a sindicatelor.

“Marea problema este ca tot sistemul nostru de Educatie si cel de stat si cel privat este ineficient pe ansamblu, iar tratarea sistemului de Educatie pe exemple punctuale de gen ‘Spiru Haret’ este una din marile inselatorii care se servesc public in momentul de fata. Aduceti-va aminte afirmatiile mele ca s-au facut fabrici de diplome, fabrici de doctorate, fabrici de … Functioneaza destul de eficient aceste fabrici si in invatamantul de stat. Credeti ca numai in invatamantul privat avem politicieni care predau? Nu, sunt politicieni si in invatamantul de stat. Clanurile care sunt in universitatile private sunt si in universitatile de stat”, a mai sustinut presedintele. El a opinat ca Guvernul va trebui sa ia o pozitie extrem de transanta in ceea ce priveste realizarea reformei in Educatie.

Potrivit sefului statului, principiile propuse de Comisia Miclea sunt principii “moderne”, “inspirate din cele mai performante sisteme de Educatie din Europa si din lume”, care este posibil sa aiba nevoie si de anumite ajustari. “Trebuie o etapizare a intrarii lor in functiune, pentru ca ele implica si recalificarea unor profesori, in specializari noi, in alt mod de a preda, in alt mod de a educa copilul. Deci este un proces complicat, dar ceea ce s-ar putea introduce, imediat, fara costuri suplimentare, este sistemul de evaluare elev-profesor-institutie de invatamant”, a adaugat seful statului. Basescu a mai opinat ca modul actual de eliberare a diplomelor duce la discreditarea in fata europenilor, pe piata fortei de munca a UE.