basescu_2008.jpgPreşedintele Traian Băsescu a declarat, joi dimineaţa, înainte de plecarea spre Bruxelles, unde va participa la Consiliul European de primăvară, că probabil noua lege a educaţiei ar trebui să ţină cont de obiectivul UE, conform căruia în rândul populaţiei cu vârste de 30-34 de ani, o medie de 40% să aibă studii superioare.

„Un alt obiectiv care mi se pare important este ca în populaţia cu vârste între 30 şi 34 de ani să se ajungă la o medie de 40% oameni cu studii superioare. Asta, de asemenea, implică un efort financiar consistent al tuturor statelor membre. Nu aş vrea să acreditez o cifră greşită, dar în România procentajul este mult sub acest obiectiv al Strategiei UE 2020. Probabil că în noua lege a educaţiei trebuie să avem în vedere şi acomodarea acestui obiectiv, care nu poate duce nicăieri în altă parte, decât la creşterea competitivităţii prin calificarea mai bună a forţei de muncă”, a spus şeful statului.

El a menţionat că un alt obiectiv al agendei UE 2020 este legat de stimularea cercetării şi alocarea a 3% din PIB pentru cercetare.

„Nu e vorba de neapărat 3% alocat din PIB-ul fiecărei ţari. În primul rând, e vorba de o medie la nivelul UE. În al doilea rând se vizează angajarea cu circa două treimi a fondurilor private, a resurselor financiare venite din sectorul privat. Dacă îmi permiteţi o împărţire matematică, 1% din PIB ar trebui să fie contribuţia statelor, în medie, şi 2% contribuţie a sectorul privat. Cel puţin, acest lucru îl va susţine România”, a spus Băsescu. AGERPRES