Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Centrul de Cercetări Biologice al Academiei Maghiare din Szeged (Ungaria) au organizat, sub Înaltul Patronaj al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, în perioada 19-21.09.2018, Simpozionul Internaţional cu tema „Transducţia Semnalului în Bariera Hematoencefalică”, ediţia a XXI-a, la care au participat peste 100 de cercetători în domeniu, din întreaga lume.

Ceremonia de deschidere a prestigioasei conferințe internaționale, organizată sub egida prestigioasei organizaţii ştiinţifice internaţionale International Brain Society (IBBS), a avut loc în Sala Ferdinand din cadrul Primăriei Arad. La ceremonie au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președinte și rector fondator al UVVG, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității, prof. univ. dr. István Krizbai, prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector pentru cercetare din cadrul UVVG, ing. Gheorghe Falcă, primarul Aradului, ÎPS Arhiepiscopul Timotei Seviciu și numeroși oameni de știință din Europa, America, Asia şi Australia.

Astfel de manifestări științifice sub egida organizației International Brain Society (IBBS), au fost găzduite în Centre universitare de prestigiu din Copenhaga, Cracovia, Dublin și Paris, dar este pentru  prima dată când acest eveniment este organizat într-o țară din Europa de Est.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG și membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, a declarat: „Conferința internațională este axată pe biologia celulară a unităţii neurovasculare, abordând subiecte privind cercetarea fundamentală în domeniu, dar şi aspecte de patologie. Tematica cuprinde teme precum: fiziologia şi patologia structurilor joncţionale, medicamente ţintite pentru creier, rolul unităţii neurovasculare în procesele inflamatorii ale sistemului nervos central şi în boli neurodegenerative”. 

Prof. Michal Toborek și Adam Denesau subliniat atât importanța simpozionului internațional, cât și cea a rezultatelor și cercetărilor realizate de către oamenii de știință în domeniul biologiei celulare și a unităţii neurovasculare, aspecte care rezultă și din lucrările care au fost depuse și urmează să fie prezentate în cadrul simpozionului.

De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea depusă în cercetarea științifică şi a cercetărilor biomedicale în domeniul cercetării fundamentale şi aplicative a barierei hematoencefalice,  prof univ dr Aurel Ardelean a înmânat Diploma de Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, prof. univ. dr. Michal Toborek, prorector pentru cercetare al Universităţii din Miami, cadru didactic în cadrul Facultăţii de Medicină, Departamentul de biochimie şi biologie moleculară şi prof. univ. dr. Adam Denes, Cercetător Principal la Institutul de Medicină experimentală din Budapesta şi cercetător ştiinţific asociat la Universitatea din Manchester, Marea Britanie.

Simpozionul a fost structurat pe secțiuni de prezentare de lucrări și de postere, abordându-se o serie de aspecte legate și modul de prevenire și combatere a maladiilor neurodegenerative și pe studiile legate de realizarea de medicamente care să fie eficiente în afecțiunile sistemului nervos central.